Audio

 

A Hard Rain's A-Gonna Fall  

Misschien vindt u het niet z'n beste nummer.
Misschien vindt u het niet z'n sterkste tekst.
Misschien begrijpt u lang niet alles.
Maar ik vind het zijn beste nummer, zijn sterkste tekst en ik denk het te begrijpen.
Apocalyptisch.
Hij schreef het in 1962 vlak voor de Cuba-Crisis, maar de plaat werd pas daarna uitgebracht.
Het is een nummer, dat je moet draaien als je onderweg bent. 't Liefst heel ver weg. En droom dan ook maar weg.
Eigenlijk is het een derde wereld nummer. (Rum)
Of een tweede wereld nummer. (Wodka)
Of misschien toch wel een eerste wereld nummer (Whisky)

                                      In mei 2009 schreef ik daar dit stukje over.

A Hard Rain in Koeweit

   In de zomer van 1981 werden Roel van Broekhoven en ik geïnterviewd in Koeweit door een presentatrice van de plaatselijke radio.
      Wij gingen namelijk de wereld rond zonder geld en maakten daar nogal druk beluisterde radioprogramma's van.


   KOEWEITROCK
 

   Na afloop gaf de presentatrice toe dat ze nog nooit van Bob Dylan had gehoord. En ook niet van Elston Gunn, de naam waaronder hij in die dagen ook optrad.
      Toen wij daar over spraken, vroeg ze aan ons of wij wel eens rock uit Koeweit gehoord hadden.
      Nee, dat hadden we niet.
   Sinds die tijd heb ik op iedere reis een bandje bij me met dit nummer en vraag ik aan al die Anglo-Amerikaanse popliefhebbers of ze wel eens Koeweit-rock hebben gehoord.

      Leuk werkte dat trouwens ook op omroepvergaderingen in Hilversum.
      ‘Waar is nog plaats voor de Koeweit-rock’, vroeg ik dan.
De omroepbonzen raakten daarop altijd in grote verwarring.

Luister HIER nog eens naar A hard rain's a-gonna fall

De meest populaire popster in Koewit is nu Bashar Al Shatty.
      Luister
HIER naar het nummer Mashi. 

 

Terug in Hilversum


 

 Roel van Broekhoven (midden rechts) en uw bloghouder (midden links) bij het feetelijk onthaal in Hilversum na afloop van de wereldreis.

 

 

 

Rumoer & verzet


Vandaag wordt een programma van Kees Slager en mij over de februaristaking herhaald. Dat is in het VPRO-programma OVT op Radio 1 tussen 11 en 12 uur.

 

Precies 75 jaar geleden op 25 en 26 februari 1941 vond die staking plaats. De grootste en meest imponerende verzetsactie tegen de Duitsers. In 1979 maakten wij daar een lang programma van. Luister HIER naar een ingekorte versie.  

 OVT 21 februari 2016, 11.00-12.00. 2e uur. - OVT - VPRO

Begint op 1.18'30''

U hoort onder meer de stemmen van stakingsleider Piet Nak (overleden 1996), bestuurder Frits Reuter (overleden 1985) van de Amsterdamse CPN en geschiedschrijver Ben Sijes (overleden 1981), die voor het -toen nog- Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie het standaardwerk De Februaristaking schreef.

De staking was meer in het algemeen een massale actie tegen de steeds enger wordende anti-joodse maatregelen. Er mochten bijvoorbeeld eerst geen joden meer in overheidsdienst en daarna werd verordonneerd, dat alle joden die een openbaar ambt bekleedden of in openbare dienst werkzaam waren, ontheven werden van hun functie. Ook waren er plannen om arbeiders te dwingen in Duitsland te gaan werken.

Image

 

Uit een publicatie van het Comité Herderking Febuaristaking 1941:

Lustrum programma in 2016

Nu, 75 jaar later, staat de collectieve verzetsdaad symbool voor solidariteit en het opkomen voor een ander. Hier staan we in februari 2016 uitgebreid bij stil: met theater, een fototentoonstelling, gespreksprogramma’s, 1 minuut OV-stilte en de herdenking bij De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam. Zijne Majesteit de Koning woont donderdagmiddag 25 februari op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam de herdenkingsceremonie bij.  Het lustrumprogramma laat nieuw licht schijnen op de gebeurtenissen van toen.

·     Herdenk op 25 februari 2016 om 16.30 uur bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in aanwezigheid van Zijne Majesteit  de Koning, Burgemeester Eberhard van der Laan, Joost Prinsen, Thomas Spijkerman en vele anderen. De NOS doet (live) verslag: 16:00-17:50 (NPO 1) en 20.30 – 21.05 (NPO 2).

 Ga HIER naartoe voor het hele programma.

 

HET MANIFEST  

Op maandag 24 februari 1941 werd onderstaand manifest verspreid door de CPN. (Concept: bestuurslid Lou Jansen)
      Let op de woedend geschreven woorden:

STAAKT!!!, STAAKT!!! STAAKT!!!. 

 

GEO-TRIVIA (16)


Gezocht: Meest geïsoleerde bewoonde eilanden ter wereld


Gevonden: Tristan da Cunha & Amsterdam Eiland

 In september 2009 schreef ik daar dit stukje over:


Tristan da Cunha & Amsterdam Eiland

 

 

 Drie weken varen

 

 

Militairen & walvisvaarders

De eerste bewoners van Tristan da Cunha waren walvisvaarders uit de VS in 1811. Eén van de walvisvaarders, Jonathan Lambert riep zichzelf meteen maar uit tot keizer van het eiland. Hij verdween later onder mysterieuze omstandigheden.
      Eén van hen -Thomas Curry- was nog aanwezig op het eiland toen een garnizoen Britse troepen vanaf Kaapstad naar het eiland kwam om het te bezetten in 1816 om eventuele reddingspogingen van Napoleon, die gevangen zat op Sint Helena, door de Fransen vanaf Tristan te verhinderen.

Amsterdam Eiland

Tristan da Cunha 

Radioprogramma

 
Klik HIER voor alle GEO-TRIVIA

 

 

 

Van Stavoren naar Lemmer

Image In 1914 verscheen één van de beroemdste boeken van Jac.P.Thijsse, onze eigen godfather van natuur en milieu. Hij liep en fietste met zijn echtgenote langs de kust van de toenmalige Zuiderzee.
      Thijsse schreef hierover op zijn kenmerkende gezaghebbende toon in het Verkade-album ’Langs de Zuiderzee’ met tekeningen en prenten van Jan Voerman jr., W.R. Wenckebach en Edzard Koning.
In het voorbericht schrijft Thijsse ondermeer:
      ‘Ga nu de Zuiderzee zien, eer het te laat is. Want lang zal 't niet duren, of groene polders vervangen de kabbelende golfjes.
En:
      ‘We hebben ons bij het samenstellen van dit album beperkt. En als ge nu zelf de zee gaat bevaren en haar oevers betoeren, dan kunt ge ‘t genoegen hebben, nog veel meer nieuws erbij te ontdekken’.

Laaxum & Kippenburg  

In 1990 hebben Klaas Vos en ik voor de VPRO-radio de tocht van Thijsse nagelopen en hadden inderdaad het genoegen om nieuwe dingen te ontdekken. We maakten er vijf programma’s over.
      Het eerste deel gaat van Stavoren naar Lemmer. Wij spreken met een markante visser, die nog actief was voor de afsluiting van de Zuiderzee in 1932, bestijgen het Roode Klif, komen langs het huisje in Laaxum waar Rudi van Dantzig in de tweede wereldoorlog ondergedoken was ('Voor een verloren soldaat') , belanden via het Oude Mirdumerklif bij de toren van Nije Mirdum en ontdekken ergens ver buiten de bebouwde kommen de begraafplaats van het Ambonezenkamp dat ooit gevestigd was bij Kippenburg langs de weg van Balk naar Koudum.

 

 

OUD STRIJDER IN BEDREIGDE TAAL

De Unesco, het cultuurfonds van de Verenigde Naties heeft een atlas uitgebracht met alle bedreigde talen in de wereld. Volgens de samenstellers van deze atlas worden er van alle 6.900 talen in de wereld 2.498 bedreigd.
      Eén van die talen is West-Vlaams, dat gesproken wordt in de Belgische provincie West-Vlaanderen. In de Westhoek van deze provincie -de streek rond Ieper en Veurne- wordt een variant gesproken: het Kustwest-Vlaams.

Een Nederlander als ik verstaat daar niets van.

In 1994 was ik in die streek en sprak daar met één van de zeer weinige nog levende Belgen, die gevochten had in de eerste wereldoorlog. (naar schatting waren dat er toen nog 200, waarvan tien 'coherent').
      Hij was 97 jaar en in die oorlog doof geworden, omdat er volgens hem beter voor de paarden dan voor de soldaten werd gezorgd.
      De paarden kregen namelijk watjes in hun oren om ze te beschermen tegen het lawaai van geweervuur en bombardementen.

Hoe klinkt origineel Kustwest-Vlaams. Ga hier naar toe om het te beluisteren (1’54”)

Ik was daar in gezelschap van mijn Belgische collega Fred Stroobants en Piet Chielens uit Reningelst in de Vlaamse Westhoek, een groot kenner van de Eerste Wereldoorlog 

Zij verstaan het wel.