De verdwenen bal
 
Een honkbal in Sportzomer Radio 1
(Verhalen van uw bloghouder)
 
Het duurt nog tot en met 12 augustus: Sportzomer Radio 1. Iedere dag uitzending van ‘s ochtends tien tot ‘s avonds 11 uur. In gezamenlijkheid gemaakt. Sport, sport en sport afgewisseld met ander nieuws en een muziekje. Europese kampioenschappen voetbal, Wimbledon, Tour de France en de Olympische Spelen.
Ieder avond tussen zeven en half acht is er een korte sportdocumentaire van tien minuten. Daarbij een serie met anekdotes over sportattributen.
 
Zo geschiedde het dat ik bezoek kreeg van VPRO-medewerkster Michal Citroen, die mij in die tien minuten ‘alles’ liet vertellen over de bal bij honkbal. En omdat er in die serie al meer ballen zaten, moest ik er ook nog iets bij vertellen over de honkbalknuppel.
U kunt HIER naar het resultaat luisteren.
 
Uitgangspunt voor mijn bijdrage was de beroemdste homerun, die in de geschiedenis  van het honkbal werd geslagen. Dat was op 3 oktober 1951 in de beslissende wedstrijd om het kampioenschap van de National League tussen de New York Giants en de Brooklyn Dodgers (The Pennant).  Bobby Thomson slaat in de negende inning een prachtige homerun waardoor de Giants kampioen worden. Het radiocommentaar dat daarvan gemaakt werd door Russ Hodges is tevens het beroemdste sportverslag uit de geschiedenis van Amerika. Ik schreef daar al over in Honkbal :The shot heard around the World.
 
Maar nu gaat het om de bal waarmee die homerun geslagen werd. Die bal is ZOEK.
In de afgelopen zestig jaar zijn er natuurlijk veel mensen geweest die beweren dat zij die bal hebben, want die is inmiddels miljoenen dollars waard. Maar er is nog nooit iemand geweest, die kon bewijzen de echte bal te hebben.
 
In zijn magniefieke roman Underworld doet Don DeLillo die geschiedenis geweld aan. De bal wordt in zijn boek gevonden door Cotter Martin, een jongetje van veertien jaar. Hij verkoopt de bal en daarna komt die bal in handen van diverse Amerikanen, die allen hun eigen verhaal hebben. Zo beschrijft DeLillo een halve eeuw Amerikaanse geschiedenis aan de hand van één honkbal.
 
En dat hij schrijft dat de kern van de Amerikaanse atoombom exact de afmetingen van een honkbal heeft, is een vondst die niet genoeg geprezen kan worden. Nationalisme en liefde voor ‘s lands National Pastime zijn hier briljant uitvergroot.
 
Een honkbal heeft overigens een omtrek van 23 centimeter en een gewicht van 145 gram.
De kern bestaat uit kurk en rubber met daar omheen wol en katoen. De buitenkant bestaat uit leer. Paardenleer, want dat rekt niet.
In 1974 werd echter besloten dat alleen op het hoogste niveau nog met ballen van paardenleer gespeeld mocht worden. Andere spelers moeten het doen met ballen van koeienleer of van kunststof. Er waren namelijk niet genoeg paarden meer op de wereld.
 
Drie maal de bal
 
Voorgrond: bal van kunststof.
Rechtsboven: Koeienleer
Linksboven; Paardenleer
 
 
 

Een honkbal in Sportzomer Radio 1

 
(Verhalen van uw bloghouder)


Het duurt nog tot en met 12 augustus: Sportzomer Radio 1.
      Iedere dag uitzending van ‘s ochtends tien tot ‘s avonds 11 uur. In gezamenlijkheid gemaakt.
Sport, sport en sport afgewisseld met ander nieuws en een muziekje.
      Europese kampioenschappen voetbal, Wimbledon, Tour de France en de Olympische Spelen. Iedere avond tussen zeven en half acht is er een korte sportdocumentaire van tien minuten. Daarbij een serie met anekdotes over sportattributen.
      Zo geschiedde het dat ik bezoek kreeg van VPRO-medewerkster Michal Citroen, die mij in die tien minuten ‘alles’ liet vertellen over de bal bij honkbal.
      En omdat er in die serie al meer ballen zaten, moest ik er ook nog iets bij vertellen over de honkbalknuppel. 
U kunt HIER naar het resultaat luisteren.

Uitgangspunt voor mijn bijdrage was de beroemdste homerun, die in de geschiedenis  van het honkbal werd geslagen.
      Dat was op 3 oktober 1951 in de beslissende wedstrijd om het kampioenschap van de National League tussen de New York Giants en de Brooklyn Dodgers (The Pennant).  
      Bobby Thomson slaat in de negende inning een prachtige homerun waardoor de Giants kampioen worden.
Het radiocommentaar dat daarvan gemaakt werd door Russ Hodges is tevens het beroemdste sportverslag uit de geschiedenis van Amerika.
      Ik schreef daar al over in Honkbal :The shot heard 'round the World.

Maar nu gaat het om de bal waarmee die homerun geslagen werd. Die bal is ZOEK.In de afgelopen zestig jaar zijn er natuurlijk veel mensen geweest die beweren dat zij die bal hebben, want die is inmiddels miljoenen dollars waard. Maar er is nog nooit iemand geweest, die kon bewijzen de echte bal te hebben.
In zijn magniefieke roman Underworld doet Don DeLillo die geschiedenis geweld aan.
      De bal wordt in zijn boek gevonden door Cotter Martin, een jongetje van veertien jaar.
Hij verkoopt de bal en daarna komt die bal in handen van diverse Amerikanen, die allen hun eigen verhaal hebben.
      Zo beschrijft DeLillo een halve eeuw Amerikaanse geschiedenis aan de hand van één honkbal.     

En dat hij schrijft dat de kern van de Amerikaanse atoombom exact de afmetingen van een honkbal heeft, is een vondst die niet genoeg geprezen kan worden.
      Nationalisme en liefde voor ‘s lands National Pastime zijn hier briljant uitvergroot.

Een honkbal heeft overigens een omtrek van 23 centimeter en een gewicht van 145 gram.
      De kern bestaat uit kurk en rubber met daar omheen wol en katoen.
De buitenkant bestaat uit leer. Paardenleer, want dat rekt niet.
      In 1974 werd echter besloten dat alleen op het hoogste niveau nog met ballen van paardenleer gespeeld mocht worden.
Andere spelers moeten het doen met ballen van koeienleer of van kunststof.
      Er waren namelijk niet genoeg paarden meer op de wereld. 

 

Drie maal de bal

 

 

Voorgrond: bal van kunststof.
Rechtsboven: Koeienleer
Linksboven; Paardenleer