Van Amsterdam naar Hoorn

Image In 1914 verscheen één van de beroemdste boeken van Jac.P.Thijsse, onze eigen godfather van natuur en milieu. Hij liep en fietste met zijn echtgenote langs de kust van de toenmalige Zuiderzee.

Hij schreef hierover op zijn kenmerkende gezaghebbende toon in het Verkade-album ’Langs de Zuiderzee’ met tekeningen en prenten van Jan Voerman jr., W.R.,Wenckebach en Edzard Koning.

In het voorbericht schrijft Thijsse ondermeer:

En:

  
Ruim vijf en zeventig jaar later -in 1990- hebben Klaas Vos en ik voor de VPRO-radio de tocht van Thijsse nagelopen en hadden inderdaad het genoegen om nieuwe dingen te ontdekken. Het werden vijf voettochten en vijf programma’s.

In deel 5 gaan we van Amsterdam naar Hoorn. We komen door Durgerdam en verschillen van mening over ’de schoonheid’ van dit voormalige vissersdorp, ontmoeten in een café in Uitdam een vogelaar die weet dat de roofvogels hebben plaatsgemaakt voor kraaiachtigen.
      We leren wat een gedagzeggertje is, komen langs ‘het drijvend dromendorp’ Marken en treffen in Volendam een man van ruim negentig jaar, die’zijn leven lang’ ijs maakt, maar zijn recept niet wil prijsgeven en ontmoeten in Etersheim een man, wiens opa nog les heeft gehad van C.Joh. Kieviet, auteur van de beroemde Dik Trom boeken.

Audio (39): Langs de Zuiderzee deel 5.
      Van Amsterdam naar Hoorn met aansluitend een gesprek met Klaas Karregat, oud profvoetballer bij Volendam en Dick Brinkkemper, oud-directeur van de Don Bosco Mavo, een school waar veel slachtoffer van de Volendamse nieuwsjaarsbrand op zaten.