Eten & drinken

 

Schouwse vissoep

Burgh-Haamstede op Schouwen-Duiveland is buiten het seizoen een sluimerend plaatsje met een paar etablissementen om bij te komen van een strand- of duinwandeling. De lunchkaart van een brasserie vermeldt Schouwse vissoep.
      Ik hou van lokale gerechten en plaats de bestelling.

Even later krijg ik een neutrale witte kom met daarin een soep, die niet erg naar vis smaakt. Een gepureerde en sterk met maïzena gebonden substantie, die ze waarschijnlijk zelf uit de fabriek hebben betrokken. Er drijft een enkel garnaaltje in en zelfs een flintertje paling.
      Een man met een schort vraagt of het gesmaakt heeft.
      ‘Ach ja‘, zeg ik maar eens.
      ‘Maar wat was er nou Schouws aan deze soep’
.

De man kijkt me verbaasd aan. Hij denkt even na en besluit dan eerlijk te zijn. Hij zegt:
      'Niets’.
      ‘Oh’, antwoord ik.’Jammer’.
      ‘Ach meneer, het is maar een naam’.

 

 

  

Het palinggebeuren

Noord-Beveland is één van de rustigste eilanden van Zeeland. Rechtlijnig, rechtzinnig, rechtschapen. Het dorpje Wissenkerke ligt in het Noorden. Vlakbij de Oosterschelde. Daar is een hut waar je naar vogels kunt kijken en beneden aan de dijk aan de kant van het water ligt een tegelpad. Je schijnt helemaal naar Colijnsplaat te kunnen lopen, maar dan moet je ook teruglopen. Of een taxi nemen, want volgens de eenzame visser gaat er geen bus.
      Wissenkerke kent zoals veel plaatsjes in Zeeland en op de Zuid-Hollandse eilanden een Ooststraat, een Middenstraat, een Weststraat en -de belangrijkste- een Voorstraat. Een mogelijke Achterstraat heb ik niet gezien.     
Hotel café /restaurant De Kroon zit in de Voorstraat. Er zijn elf kamers. Nog tot 1 april kan men er drie nachten slapen voor de prijs van twee. Dat treft, want op 31 maart vanaf ‘s avonds negen uur komt de Soul- en Bluesband Dicky Greenwood optreden. Heb je toch leuk de nacht tevoren gratis geslapen.
      Het café is oerdegelijk. Oud-Hollands met de juiste kleedjes op de tafeltjes. Een vitrine met poppen. Aan de mooie bruine bar zitten mannen die hier vaker komen. De biljartclub heet Ons Genoegen. Het zogeheten weekbreekmenu is een Rodekoolschotel met een ‘toetje na’, wat de vraag oproept of ze hier ook ‘toetjes voor’ hebben. We bestellen een broodje gerookte kip en paling met toast. Ik ontvang een moot paling van zo’n vier centimeter dik. Het gestroopte vel is kunstzinnig rond de moot gedrapeerd. Het is wel lekker.
      Als de uitbater, die natuurlijk een echte vakman is, informeert of het gesmaakt heeft, vraag ik of dit Oosterschelde paling was.
      Nee dat was het niet. Het gaat namelijk helemaal niet goed met zoals hij dat noemt ‘het palinggebeuren’ De kwaliteit is wisselend. Soms zijn ze taai en dat kun je je klanten toch niet voor zetten.’ Bovendien zijn het er weinig waardoor het ’een lux stukje vis’ geworden is. Deze paling was gekweekt en komt ‘ergens uit Noord-Holland’.
      Achteraf blijkt dat het een nogal stomme vraag was, want het palingseizoen in de Oosterschelde begint pas ergens in april.
      En waar die naam Wissenkerke vandaan komt?
      Er woonde in die gemeenschap ooit een meneer Wisse, die vaak naar de kerk ging.

  

Links

www.hoteldekroonzeeland.com

www.noordbevelandtoerisme.nl

www.npoosterschelde.nl

 

 

 

Koffiebroodje

Gisteren bij de slager. Een man van een jaar of veertig:

      ‘Heeft u ook koffie’.

 Zegt de slager:

      ‘Nee. Daarvoor moet u verderop bij de bakker zijn'.

 

  

WODKA & BALLENBIJTERS

Het Europees parlement neemt deze maand een beslissing in de zogeheten ‘Wodka war’. Wanneer mag een drank wodka heten. Daar komt ‘t op neer. Nu nog mag wodka volgens de richtlijnen van ‘alles’ worden gemaakt. Graan, aardappelen, suikerbieten zelfs druiven, appels of pruimen. Hier gruwen traditionele wodka-landen als Zweden, Finland, Estland, Letland en Polen van. Wodka wordt gemaakt van graan. Punt uit.
      In NRC-next komt Peeter Luksep deze week aan het woord. Hij komt uit Estland en werkt in Zweden voor V & S, een bedrijf dat het bekende merk Absolut produceert. Peeter legt ook uit hoe je wodka drinkt. ‘Nooit ijsklontjes toevoegen, want dan proef je niets meer. Wodka drink je puur. Op kamertemperatuur’.
      Hè. Op kamertemperatuur? Il leg de wodka altijd in het vriesvak en drink het zo koud mogelijk.
      (Maar dat heeft natuurlijk met de kwaliteit te maken. Net als jenever.

 

Je vraagt je overigens wel af waarom dat Europees parlement zich hiermee bezig houdt. Oneerlijke concurrentie wellicht? Hoezo? Ketel 1, Hooghoudt, Wenneker en Bols in Nederland maken ook wodka uit graan. En ze laten dat net zo lang distilleren tot je de grondstof niet meer proeft. Volgens kenners is dat de enige methode om goede zuivere wodka te maken.
      Ondertussen kan het Europees parlement geen rekening houden met niet Eu-landen, waar ze voortreffelijke wodka maken. Denk maar eens aan Rusland, Wit Rusland, de Oekraïne, Noorwegen en IJsland.
      Ach die Europese regelgeving.
      Vorig jaar was ik in Fins Lapland. De Lappen daar, die je tegenwoordig Samen moet noemen, mogen hun rendieren niet meer zelf slachten. Dat gebeurde altijd heel functioneel met één gericht schot. Nu moeten ze worden afgevoerd naar ver weg gelegen abattoirs. Een reis waarbij die halfwilde beesten enorm gestresst raken. Vòòr 1995 werden de jonge rendieren door de Samen gecastreerd met de mond. Het zakje met ballen werd er gewoon afgebeten. Ook dat mag niet meer van Europa.

Het tijdperk van de ballenbijters is definitief voorbij.