Het palinggebeuren

Noord-Beveland is één van de rustigste eilanden van Zeeland. Rechtlijnig, rechtzinnig, rechtschapen. Het dorpje Wissenkerke ligt in het Noorden. Vlakbij de Oosterschelde. Daar is een hut waar je naar vogels kunt kijken en beneden aan de dijk aan de kant van het water ligt een tegelpad. Je schijnt helemaal naar Colijnsplaat te kunnen lopen, maar dan moet je ook teruglopen. Of een taxi nemen, want volgens de eenzame visser gaat er geen bus.
      Wissenkerke kent zoals veel plaatsjes in Zeeland en op de Zuid-Hollandse eilanden een Ooststraat, een Middenstraat, een Weststraat en -de belangrijkste- een Voorstraat. Een mogelijke Achterstraat heb ik niet gezien.     
Hotel café /restaurant De Kroon zit in de Voorstraat. Er zijn elf kamers. Nog tot 1 april kan men er drie nachten slapen voor de prijs van twee. Dat treft, want op 31 maart vanaf ‘s avonds negen uur komt de Soul- en Bluesband Dicky Greenwood optreden. Heb je toch leuk de nacht tevoren gratis geslapen.
      Het café is oerdegelijk. Oud-Hollands met de juiste kleedjes op de tafeltjes. Een vitrine met poppen. Aan de mooie bruine bar zitten mannen die hier vaker komen. De biljartclub heet Ons Genoegen. Het zogeheten weekbreekmenu is een Rodekoolschotel met een ‘toetje na’, wat de vraag oproept of ze hier ook ‘toetjes voor’ hebben. We bestellen een broodje gerookte kip en paling met toast. Ik ontvang een moot paling van zo’n vier centimeter dik. Het gestroopte vel is kunstzinnig rond de moot gedrapeerd. Het is wel lekker.
      Als de uitbater, die natuurlijk een echte vakman is, informeert of het gesmaakt heeft, vraag ik of dit Oosterschelde paling was.
      Nee dat was het niet. Het gaat namelijk helemaal niet goed met zoals hij dat noemt ‘het palinggebeuren’ De kwaliteit is wisselend. Soms zijn ze taai en dat kun je je klanten toch niet voor zetten.’ Bovendien zijn het er weinig waardoor het ’een lux stukje vis’ geworden is. Deze paling was gekweekt en komt ‘ergens uit Noord-Holland’.
      Achteraf blijkt dat het een nogal stomme vraag was, want het palingseizoen in de Oosterschelde begint pas ergens in april.
      En waar die naam Wissenkerke vandaan komt?
      Er woonde in die gemeenschap ooit een meneer Wisse, die vaak naar de kerk ging.

  

Links

www.hoteldekroonzeeland.com

www.noordbevelandtoerisme.nl

www.npoosterschelde.nl