WODKA & BALLENBIJTERS

Het Europees parlement neemt deze maand een beslissing in de zogeheten ‘Wodka war’. Wanneer mag een drank wodka heten. Daar komt ‘t op neer. Nu nog mag wodka volgens de richtlijnen van ‘alles’ worden gemaakt. Graan, aardappelen, suikerbieten zelfs druiven, appels of pruimen. Hier gruwen traditionele wodka-landen als Zweden, Finland, Estland, Letland en Polen van. Wodka wordt gemaakt van graan. Punt uit.
      In NRC-next komt Peeter Luksep deze week aan het woord. Hij komt uit Estland en werkt in Zweden voor V & S, een bedrijf dat het bekende merk Absolut produceert. Peeter legt ook uit hoe je wodka drinkt. ‘Nooit ijsklontjes toevoegen, want dan proef je niets meer. Wodka drink je puur. Op kamertemperatuur’.
      Hè. Op kamertemperatuur? Il leg de wodka altijd in het vriesvak en drink het zo koud mogelijk.
      (Maar dat heeft natuurlijk met de kwaliteit te maken. Net als jenever.

 

Je vraagt je overigens wel af waarom dat Europees parlement zich hiermee bezig houdt. Oneerlijke concurrentie wellicht? Hoezo? Ketel 1, Hooghoudt, Wenneker en Bols in Nederland maken ook wodka uit graan. En ze laten dat net zo lang distilleren tot je de grondstof niet meer proeft. Volgens kenners is dat de enige methode om goede zuivere wodka te maken.
      Ondertussen kan het Europees parlement geen rekening houden met niet Eu-landen, waar ze voortreffelijke wodka maken. Denk maar eens aan Rusland, Wit Rusland, de Oekraïne, Noorwegen en IJsland.
      Ach die Europese regelgeving.
      Vorig jaar was ik in Fins Lapland. De Lappen daar, die je tegenwoordig Samen moet noemen, mogen hun rendieren niet meer zelf slachten. Dat gebeurde altijd heel functioneel met één gericht schot. Nu moeten ze worden afgevoerd naar ver weg gelegen abattoirs. Een reis waarbij die halfwilde beesten enorm gestresst raken. Vòòr 1995 werden de jonge rendieren door de Samen gecastreerd met de mond. Het zakje met ballen werd er gewoon afgebeten. Ook dat mag niet meer van Europa.

Het tijdperk van de ballenbijters is definitief voorbij.