Vispotjes & garnalentaartjes

 

 

Ik kreeg dit boekje cadeau van een vaste lezeres uit Zeeland.
      ‘Omdat je’, schrijft zij ‘ regelmatig aandacht besteedt aan Zeeland en ook geïnteresseerd bent in Zeeuwse gerechten’.

Hartelijk dank A.!

Ik heb het doorgenomen.
      En zal er iets over schrijven, want dat is natuurlijk ook de bedoeling.

In het boekje worden 21 Zeeuwse restaurants genoemd, die een favoriet streekgerecht presenteren.
Veel vis uiteraard. Kabeljauw, Griet, Zeebaars, Tong, Oosterschelde Paling, Inktvis..
      Maar ook Snoekbaars.

Mosselen natuurlijk. Oesters, krabben, en kreeften.
      Maar ook kokkels & mesheften.

Groenten. Zeekraal, Lamsoren.
      Maar ook zeekool, zeesla, zeeboontjes, zeevenkel en zeewier.

Vlees. Lam, Rund. 
      Maar ook duinkonijn en lokaal gekweekte slakken.

 

De gerechten in het boekje bestaan vooral uit vis.
      Zierikzeese waterzooi, Gestoomde grietfilet, vispotjes & vislasagnas, gestoomde kabeljauw, Oosterscheldekreeft (gekookt; gegrild).
       Garnalentaartjes, Schouwse paling, gevulde krab.


Recepten staan er niet in.

 

Oosterscheldekreeft met zwezerik

 

 

 

 Het -volgens mij- meest intrigerende gerecht komt van De Gouden Leeuw uit Scherpenisse op Tholen:
      Gerookte kreeft met zwezerik op saffraansaus en gestoofde zeekraal.

Ik heb even naar de site gekeken.
      Eind vorig jaar is de naam van dit restaurant veranderd in Vis aan de Markt.
Er zijn zelfs kreeftarrangementen, want je kunt hier ook slapen.

 

Kreeft roken is overigens niet zo heel moeilijk. Je moet alleen een goed rookoventje hebben.
     
De kreeft eerst vijf minuten koken en dan een minuut of twaalf in het oventje.
 

 

Hoe de combinatie is met zwezerik weet ik niet.
      Nog niet geprobeerd.
Het lijkt mij knap gewaagd.

 

Roomboterbabbelaarlikeur 

Curieus en wel erg regionaal is de bijdrage van Braai-Tapperij Karel V uit Goes:


Zeeuwse lamslende


Lende op een bedje van Zeeuwse bessenpuree met een sausje van Roomboterbabbelaarlikeur.

 

 

Zeeuwse producten op dit blog:

 

Schouwse vissoep

Zierikzeese waterzooi

Oosterschelde paling

‘t Veerhuis Anna Jacobapolder

Hangcultuurmosselen

Een Zeeuwse bolus

Hoe je zwezerik kunt klaarmaken heb ik geschreven in:

De Zwezerikkroket