Kaantjes & reuzel

 

Ik kreeg een cadeautje: Grunneger Koorntjesmeer.
     
Een streekproduct uit Groningen.
Het was vet en er zaten bruine stukjes in: kaantjes dus.

 


Varkensvet


Wat zijn kaantjes?
      Mijn vader was slager en maakte ze vroeger thuis.
Hij gebruikte niervet. (Rund).
     
Dat werd heel langzaam uitgebakken en dan hield je reuzel over en die bruine knapperige stukjes; het bindweefsel dus. (De Kaantjes)
Het was armeluisvoedsel. Geen twijfel over.
     
Je kon ze door een stamppot doen of op brood.    


Je moet ze niet verwarren met uitgebakken spekjes, want die maak je van doorregen spek. (inclusief vlees).
     
Grunneger Koorntjesmeer wordt verspreid door Aristo Promotions. www.moi.nl
Tegenwoordig is het dus een soort cultproduct. (€ 2.35 per 90 gram)
     
Je wordt geadviseerd om het op roggebrood te smeren.
En wat zout erop.
       Met dat laatste zou ik overigens maar even mee wachten. Eerst proeven.
Lekker wel. Maar 1 roggebroodje is genoeg hoor! 


 

Roggebrood

 

Ik vroeg aan Karin Lalkens van Aristo wat voor vet er precies gebruikt wordt voor het product.
      En waar die naam vandaan komt.  
   


Het antwoord:

 

Goedemorgen,


Het is varkensreuzel en de kaantjes zijn de bruine stukjes reuzel van hetzelfde reuzel.

Het woord koorntjesmeer is als volgt ontstaan.: koorntje is Gronings voor kaantje en smeer duidt aan dat het vroeger (en ook nu nog) op roggebrood werd gesmeerd.

Ik hoop je hiermee voldoende te hebben beantwoord.


Hartelijke groeten
Karin Lalkens