Veldzicht Avereest; Een TBR-Inrichting


OVT Zondag 10 augustus 2014

Morgen aflevering zes van een serie van negen zomercolumns, die ik voor de VPRO-Radio heb gemaakt. Het zijn persoonlijke herinneringen aan radioprogramma’s, waaraan ik in het verleden heb meegedaan. Ik zoek in mijn archief naar fragmenten en praat die op anekdotisch-columnistische wijze aan elkaar. De afleveringen duren ongeveer tien minuten en worden uitgezonden in het programma OVT, iedere zondagochtend na het nieuws van elf uur op Radio 1.
Deze keer korte fragmenten van gesprekken met TBR-gestelden die Ton van der Graaf en ik in 1978 voerden in de TBR-inrichting Veldzicht in Avereest.

Luister HIER

Een paar teksten.

Verwarrend & verbijsterend

In 1978 heette TBS nog gewoon TBR; ter beschikking gesteld van de regering. Er zaten toen in Nederland niet meer dan 400 mensen in die TBR. Er was vrijwel niets over bekend.
      Ton van der Graaf (links) en ik zijn toen maanden bezig geweest om zo’n TBR-inrichting binnen te komen. Uiteindelijk kregen wij toestemming om veertien dagen door te brengen in de Rijksinrichting Veldzicht in Avereest Overijssel. Dat was voor ‘t eerst in onze justitiële geschiedenis.
      Het waren verwarrende en verbijsterende dagen. We voerden lange gesprekken met de gedetineerden, met mensen dus die naast een veroordeling op grond van psychiatrische rapporten dwangmatig behandeld moesten worden. In die tijd duurde TBR twee jaar, maar in theorie kon het levenslang blijven voortduren omdat rechters steeds konden beslissen of het nog eens met een jaar of zelfs twee jaar verlengd moest worden.
      We zaten tussen kinderverkrachters, moordenaars, roofovervallers, pedofielen, serie-inbrekers en drugsverslaafden.
      Ik laat vandaag vier fragmenten horen. Niet alleen om u een indruk te geven van die inrichting en haar inwoners. Maar ook om duidelijk te maken dat er in die 36 jaar eigenlijk zeer weinig veranderd is.

Jan

Eerst Jan. Veertig jaar Veroordeeld voor een aantal zeer ernstige zedenmisdrijven. Zit dan al vijftien jaar in de TBR. Ging in 1977 met proefverlof en werd een dag later opgepakt door de politie. Opnieuw verdacht van een zedendelict.

Paul

Paul is 30 jaar. Een pooier, die diverse keren grof geweld heeft gebruikt en een aantal inbraken op zijn naam heeft. Hij wil geen patiënt genoemd worden, want vindt zichzelf een gedetineerde.

Hans

Hans is 26 jaar. Verslaafd aan harde drugs. Heeft een serie roofovervallen gepleegd om aan geld te komen.

Henk
Henk is 52. Heeft 29 veroordelingen achter de rug. Steeds voor diefstallen. Zat in totaal elf jaar in de gevangenis en alweer 15 jaar in de TBR. Hij krijgt medicinale therapie en is daar erg tevreden over.

Voor meer informatie naar Media 69: Participerende journalistiek.
      Daar zijn ook veel uitvoeriger interviews te horen.
We schreven er dit boekje over. 

Archiefcolumns 1: De Grote Oorlog
Archiefcolumns 2: Braziliaanse soaps
Archiefcolumns 3: De victorie van Nelson Mandela
Archiefcolumns 4: Homokanker; Een nieuwe ziekte 

Archiefcolumns 5: Het fenomeen Marathon-interview