Het moment van geluk

(OVT Zondag 13 juli; Radio 1)
Morgen aflevering twee van negen zomercolumns, die ik voor de VPRO-Radio heb gemaakt.
      Het zijn persoonlijke herinneringen aan radioprogramma’s, waaraan ik in het verleden heb meegedaan.
      Ik zoek in mijn archief naar fragmenten en praat die op columnistische wijze aan elkaar. De afleveringen duren ongeveer tien minuten en worden uitgezonden in het programma OVT, iedere zondagochtend na het nieuws van elf uur op Radio 1.
      Vandaag op de dag van de WK-finale gaat het over Rio de Janeiro. Ik was daar in 1994. In een kolkend Maracaña-stadion lees ik een voetbalgedicht voor van Carlos Drummond de Andrade: Het moment van geluk. Over het Braziliaanse team dat in 1970 wereldkampioen werd.   
      En ik loop hard op het strand van Copacabana en vertel over de nauwelijks verhulde verschillen tussen soaps en de werkelijkheid. (Reizen 54)


Een fragment:

Voetbal in Brazilië is pure kunst, het is samba, ballet, poëzie. Maar het is ook oorlog, intimidatie, vuil spel en drama. 
      Kunstenaars in Brazilië, die zeggen niets van voetbal te weten worden daar niet serieus genomen. Schrijvers en dichters hebben de sport beschreven en bewierookt.
      In het Maracaña-stadion bij de finale van het wereldkampioenschap komt dat allemaal bij elkaar.
      Twintig jaar geleden was ik in dat stadion. De wedstrijd ging tussen Flamengo uit Rio de Janeiro en Santos uit Sao Paulo. Bij de stand 1-1 draag ik temidden van een uitzinnig meelevend publiek een voetbalgedicht voor van Carlos Drummond de Andrade. (Reizen 53)

(Het programma is opgenomen voor de schokkende 7-1 nederlaag tegen Duitsland. Met de nederlaag tegen Uruquay in de WK-finale van 1950 in Rio de Janeiro behoort deze wedstrijd tot de heroisch-dramatische dieptepunten in de Braziliaanse voetbalgeschiedenis). 

 

ARCHIEFCOLUMNS 1: De Grote Oorlog