De Relmuis of Zevenslaper


De dood van een kleine eekhoorn 

In (G.M. 16: Kiwi's & peren)  maakte ik er melding van, dat wij ’s nachts wakker werden van gestommel in de huiskamer. Toen ik naar beneden ging vond ik een aangevreten kiwi, die uit een hoge fruitschaal was gehaald. Bij nadere inspectie bleken er drie kiwi’ s en twee peren verstopt in een kast. Ik vroeg u wat voor beesten in staat zijn om dit te doen. De antwoorden: muizen, ratten, hamsters dan wel vleermuizen.
      Maar nu heb ik het waarschijnlijk definitieve antwoord gekregen van Edith van der Poel. Volgens haar is het een relmuis. Een zogeheten slaapmuis , die ’s nachts op pad gaat en dan ondermeer fruit zoekt. Het beestje is ongeveer 15 centimeter lang en heeft een brede staart, waardoor de muis erg lijkt op een kleine eekhoorn .
      De relmuis slaapt zo’n zeven maanden per jaar en wordt daarom ook wel zevenslaper genoemd. Edith had ook zo’n beestje in huis en was daar erg van geschrokken.. Zij woont in het buitenland en huurde een buurman in, die het beest heeft doodgeschoten. Ze heeft daar nu erg spijt van, want het zijn ‘mooie lieve diertjes’.


Meat Loaf

Naar aanleiding van mijn verhaaltje over Paradise by the dashboard light (Honkbal 6  ben ik er van diverse kanten op gewezen, dat Meat Loaf deze week een concert in Nederland geeft. Dat gebeurt in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Het optreden is uitverkocht.
      Meat Loaf is nog steeds ’alive and kicking’ schrijft Joost Bijleveld die nog met moeite een kaartje heeft veroverd. Zijn vrouw Jane kon indertijd Karla DeVito goed nadoen.
      Ingrid van Steenhoven gaat er ook naar toe en heeft gehoord dat het nummer ’Paradise by the dashboard light’ zeker opgevoerd wordt en misschien wel dertig minuten zal duren. Dat wordt dan een aanslag op het uithoudingsvermogen. En wat dat voor het honkbalverslag zal betekenen hoopt zij in Amsterdam te ontdekken.

Te Gast 10: Ingrid van Steenhoven


Bossche bollen en de etiquette.

Alice Dekker heeft onlangs in Den Bosch een echte Bossche Bol gegeten. ( Eten & drinken 13
      Zij pakte de met slagroom gevulde chocoladesoes in haar handen en hapte erin. Dat gaf , schrijft zij, ’vet gekledder’. Stamgasten in dit Bossche etablissement wezen haar erop, dat een Bossche bol met mes en vork dan wel met mes en lepel moet worden gegeten. Het schijnt zelfs zo te zijn dat nieuwe werknemers bij Van Lanschot Bankiers in Den Bosch tijdens een introductiecursus les krijgen in het eten van een Bossche Bol.

 

Horatius & Ars Poetica

Eerder plaatste ik drie gedichten onder de titel Ars Poetica naar het werk van Horatius. Arthur van Schendelen wees mij op de site De Contrabas  (vertaalde poëzie) waarin ondermeer een gedicht is opgenomen van de Spanjaard Juan Ramón Barat Dolz. Vertaling Fa Claes.


Ars Poetica

Ik schrijf verzen. Dat beken ik. Verzen
van alle kleur en vorm.
Niet ontcijferbare zoals Egyptische
hiërogliefen. Doorzichtige.
Verzen met slecht humeur. Slijmerige verzen.
Verzen die doodgaan van liefde.
Met tranen doorkneed.
Overdekt met schaduw. Ik schrijf verzen
die aan strikte metrische controle onderworpen zijn.
Of ongedisciplineerde gelijk vogels.
Hermafroditische verzen.
Voor alle soorten publiek.
Pathologisch depressieven.
Economisch beklagenswaardigen.
Verzen schrijf ik. Dat beken ik. Hoewel
ze nergens toe dienen
En eindigen zoals ik opgevreten
door de hardnekkige mot van de vergetelheid.