Een pestheilige


Vorige week schreef ik een stukje over een grote hond, die wij tijdens een noodweer onder de auto kregen. (
Reizen 16) . Het gebeurde ter hoogte van Sint-Job-in-‘t-Goor op de E-19 in Vlaanderen.
      Toen wij op weg waren naar een dierenarts, vroeg ik mij volkomen irrelevant af, wie Sint Job was en wat hij in ’ t Goor deed. En ik wist eerlijk gezegd ook niet wat dat was: ’t Goor.

Ik heb hierop een paar reacties gekregen. Ondermeer van Bart Martens uit Antwerpen.
      Hij weet dat Sint Job een oud-testamentische ‘pestheilige’ is. En deze Sint Job is de enige heilige uit het oude testament. Hij wordt heden ten dage nog aangeroepen bij huidziekten en zweren.
      En:’t Goor is gewoon een laag gelegen moerasgebied. ‘Een beetje goor gebied’, voegt Bart daar aan toe. Hij merkt verder nog op, dat er in het grensgebied tussen België en Nederland redelijk veel Sint Job kapellekens zijn. Overigens is er volgens Bart weinig te doen in Sint-Job-in-’t-Goor. En hij kan het weten, want hij is er geboren en opgegroeid.

Mijn vaste briefschrijfster Anja de Regt vermeldt dat er in Enschot (gemeente Tilburg) iedere tweede zondag in mei een Sint Job bedevaart plaatsvindt. Ze is daar een keer naar toe geweest en vond het ‘aangenaam en leerzaam’.
      Ik heb het even opgezocht en inderdaad bestaat er sinds 1990 een stichting Sint Job Berkel-Enschot. Vorige maand is daar rond de Sint Caeciliakerk voor de zeventiende maal de bedevaart gehouden.
      Meer informatie hierover op

http://www.sintjobenschot.nl/