Gehakt maken van chocola

Bij de slager liggen Bossche bollen. Ik vraag de mevrouw achter de toonbank:
      ‘Maken jullie die zelf?’.
      ‘Nee. Ze komen van de fabriek’.

‘Mevrouw. Ik was laatst in Den Bosch en heb daar een Bossche bol gegeten.
      Maar dat was een grote ronde soes met chocola er om heen en gevuld met slagroom’.

‘Ja, dat klopt.
      Maar waren die bollen van pure of van melkchocolade?'

‘Tja eh. Ik geloof dat het pure chocolade was’.

‘Daar heb je het al. Ze moeten van melkchocola gemaakt zijn.
      En dat zijn ze bijna nooit’.

‘Jammer.
     ‘Maar uw bollen zijn bepaald niet van chocola!’

Nee! Dit zijn gehaktballen met uitjes.
       De fabriek noemt die ook Bossche bollen’.

Een klein onderzoek leert dat de mevrouw in de slagerij niet helemaal goed zat.
      Bossche bollen zijn een uitvinding van bakker Jan de Groot uit Den Bosch. Ze zijn gemaakt van pure chocola en gevuld met slagroom. Ze heten daar ook wel Sjekladebollen.
      De naam ‘Bossche bol van Jan de Groot’ is zelfs gedeponeerd als beschermd handelsmerk, zodat de fabriek die de gehaktballen Bossche bollen noemt vrijwel zeker in overtreding is.

Ach, iemand moet deze klok toch eens luiden.