Zierikzeese waterzooi


Jannie Groen laat mij weten, dat de Schouwse vissoep waarover ik gisteren in
Eten & drinken 5 berichtte een specialiteit uit haar woonplaats is: Zierikzeese waterzooi. Sommige mensen buiten de ‘hoofdstad’ van Schouwen-Duiveland noemen het volgens haar Schouwse waterzooi en anderen maken daar Schouwse vissoep van. Soms ook Schouwsche vissoep.
     

      Wat is Zierikzeese waterzooi en hoe maak je dat?

Jannie bereidt het met enige regelmaat. Ze heeft er zelfs haar specialiteit van gemaakt. Maar dan moet het wel feest zijn, want het is knap prijzig..
      Voor een maaltijd van acht tot tien personen gebruikt ze twee kreeften, 6 ons zalmforel, 6 ons kabeljauw, 4 kilo mosselen, 1 pond alikruiken, zeekraal, lamsoren , peterselie, selderij en saffraan. (Als er overblijft kan de soep goed worden ingevroren)

De kreeften gaan levend de pan in en worden gaar gekookt. Dan wordt het kreeftvlees eruit gehaald. Forel en kabeljauw fileren. Dat kan je ook door de visman laten doen, maar dan moet je wel koppen en graten vragen.
      Het kreeftenkarkas, de poten ,koppen en graten gaan in een pan met ruim water en een fles witte wijn. Doe er 1 blokje tuinkruidenbouillon bij (beter dan zout toevoegen), zwarte peper, wortel, uien , 2 preitjes, 2 stengels bleekselderij en drie teentjes knoflook. Laat het even hard koken en doe de pit dan laag. De bouillon moet zo’n drie kwartier trekken.
      Daarna goed zeven. Liefst twee maal door een uitgewassen theedoek.

De mosselen worden in hun eigen vocht op een bedje van prei en uien open gestoomd. Er mag een beetje bouillon bij.
      De alikruiken moeten zeker 25 minuten zacht koken. Half water; half wijn.Uitje, twee teentjes knoflook. Mosselen uit de schelpen halen. Dat kan je ook met de ‘kreukels’ doen, maar dan wordt het wel erg veel werk. Laat ze er dus in, adviseert Jannie en zorg voor goede spelden om die beestjes uit de schelp te halen.
      Breng de gezeefde heldere bouillon tegen de kook aan en pocheer de in stukjes gesneden filets van zalmforel en kabeljauw in hooguit zes minuten. Lamsoor en zeekraal hebben ongeveer vijf minuten nodig. Twee minuten voor tijd kreeftvlees, mosselen, alikruiken en de fijngemaakte selderij en peterselie erbij. VOORAL NIET KOKEN.

De soep in mooie diepe borden opdienen. Twee saffraandraadjes voor iedere gast.
      Sommige mensen doen er een scheut Schouwse jutterbitter door.
      Bij dit gerecht brood van Zeeuwse Vlegel serveren.
      En Zeeuwse droge witte wijn schenken. (Wordt o.a. gemaakt bij wijngaard ’De Druivengaerde’ in Wissenkerke op Noord-Beveland)

  

P.S.

Ik heb nog meer reacties gekregen. U krijgt maandag een samenvatting.