Jongensdroom

 Jongetjes dromen van meisjes. Of ze dromen dat ze een held zullen worden. Een grote voetballer als je in Europa woont; een grote honkballer als je Yankee bent. Misschien willen ze in hun droom ook wel brandweerman worden of violist of straaljagerpiloot. Maar een jongetje dat ervan droomt om minister van Buitenlandse Zaken te worden.
   
Nou nee.
   
En toch riep Maxime Verhagen overal dat een jongensdroom was uitgekomen. Maxime, die deze baan als beloning krijgt, omdat hij corvee heeft verricht als fractievoorzitter van het CDA. Maxime, die vanaf 11 juli 2002 Balkenende ‘diende’.Samen met de premier op de foto! Dat was natuurlijk ook al een jongensdroom. En voordat de foto genomen wordt eerst nog even samen naar de Specsavers om twee brillen voor het bedrag van één aan te schaffen.
    Partijgenoot Ben Bot is zomaar door het brillenduo uitgekotst. Bot zei het jammer te vinden. Hij had nog wel door willen gaan. ‘Ik geloof dat ik het ministerie goed achterlaat en dat ik het land goed op de kaart heb gezet. En ik denk dat Verhagen een goed minister zal zijn. Het is iemand met grote vaardigheden’.

Die Ben! Altijd meer een diplomaat geweest dan een politicus. Van achter in de rug gestoken worden en je naar buiten toe goed houden. En reken maar dat ze er op dat ministerie van Buitenlandse Zaken de pest in hebben. Daar wordt nog altijd goed gekeken naar milieu, ervaring en opleiding. En dan doet Ben Bot beste zaken.

Ga maar na. Ben Bot werd geboren in Batavia, de hoofdstad van het toenmalige Nederlands Indië.
Maxime Verhagen werd geboren in Maastricht.
Ben Bot zat in het Jappenkamp.
Maxime Verhagen op de kleuterschool.
Ben Bot deed Gymnasium. Maxime het Atheneum.
Ben Bot promoveerde cum laude op het proefschrift Non-recognition and treaty relations.
Maxime Verhagen studeerde contemporaine geschiedenis. Hij deed daar erg lang over.
Van 1975 tot diep in 1986.
Ben Bot werkte als diplomaat in Buenos Aires, Oost-Berlijn, Ankara en Brussel en was secretaris-generaal op het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Maxime Verhagen zat in de gemeenteraad van Oegstgeest en was lid van het Europees Parlement.
Ben Bot is officier in de Orde van Oranje-Nassau en ridder in de orde van de Nederlandse leeuw.
Maxime Verhagen is grootofficier in de orde van Bernardo O’Higgins.
De vader van Ben Bot was minister.
De grootvader van Maxime Verhagen zat in de gemeenteraad van Sittard.

 

Eén overeenkomst is er wel. Ze zullen George Bush tot in de eeuwigheid dienen.
Ben and Meksim.
Jammer dat die Bot geen bril heeft.