Polderverval & de Nor

Op 31 maart plaatste ik onder Te Gast (1) een bijdrage van Joop Wassenaar. Hij had een stukje geschreven over de wijk Mars in Zutphen. Daar voetbalde vroeger Be Quick, een roemrucht team dat in 1970 kampioen van het Oosten werd. Joop herinnerde zich dat er in dat elftal ’drie of vier broers Woltman’ speelden. De bekendste was volgens hem Jac, want die schoot er in dat jaar meer dan veertig doelpunten in. Verder schreef hij: ’mijn moeder waarschuwde me dat nóg een broer van Jac. in de gevangenis zat’.

Ik kreeg een reactie van Joop Woltman, een broer van Jac. Hij schrijft:
      'Uw reportage gelezen op internet. Even een opmerking over de gebroeders Woltman. Ik ben een broer van Sjaak Woltman en ik heb niet in de gevangenis gezeten maar gewerkt. Dit is toch heel wat anders. Kunt u dat rectificeren?'

Ik heb de zin na overleg met Joop Wassenaar - ‘mijn moeder heeft kennelijk een roddeltje voor waar aangenomen‘- geschrapt en Joop Woltman gevraagd hoeveel broers er in dat elftal zaten en hoeveel doelpunten Sjaak in dat jaar scoorde.

 

Zijn reactie: 
     
In dat elftal van Be Quick speelden drie broers. De oudste is Frits. Hij is nu 64 en speelde toen op het middenveld. Hij speelt sinds een half jaar niet meer.
      De middelste is Joop. Hij speelde toen rechtsbuiten en is nog steeds betrokken bij het eerste als grensrechter.
      De derde is Sjaak. Hij was de spits en hoeveel doelpunten hij toen gemaakt heeft weet ik niet precies. Maar het zullen er veel geweest zijn. Hij speelt af en toe nog in een lager elftal.
      Tien jaar later kwam er nog een broer bij. Dat is Pieter. Hij heeft 500 wedstrijden in het eerste gespeeld en voetbalt nu nog in het vierde.
      Sjaak speelde trouwens ook 500 wedstrijden in het eerste.
      Alle vier de broers zijn speler van verdienste.
Het eerste team is een paar weken geleden gedegradeerd naar de vierde klasse. Zo laag hebben ze nog nooit gespeeld in hun hele 105-jarige bestaan.

 

Excuus meneer Woltman en dank voor uw reactie.