Jan Wolkers & Texel: een liefdesverklaring

 

                   

 

Toen Jan Wolkers in 1980 met zijn Karina definitief ging wonen in de voormalige burgemeesterswoning aan de Rozendijk op Texel was één van zijn eerste activiteiten het slopen van de open haard. ‘Een schrijver moet geen open haard bezitten’, schreef de auteur in dagboekaantekeningen.
      Zijn biograaf Onno Blom vond het citaat zoals hij nog veel meer vond over de bijzondere relatie, die Jan Wolkers met Texel had.
Fragmenten uit manuscripten en aantekeningen, archiefmateriaal, schilderijen, tekeningen, objecten en foto’s bracht hij samen in het boekje ‘De Tarzan van de schapen’. Een ode aan Texel. Een liefdesverklaring.

In de leuke boekhandel Het Open Boek in de Texelse ’hoofdstad’ Den Burg is een expositie ingericht ter nagedachtenis aan Jan Wolkers.
      Het boekje is er natuurlijk te koop, maar er is meer.
Een paar objecten, andere boeken, foto’s en krantenartikelen zijn bijeengebracht onder het motto: Texel, het licht en de seizoenen. Herinneringen aan Jan Wolkers.

 

 

Eigenaar Theo Timmer van Het Open Boek weet het zeker: ’Jan Wolkers is -vooral na zijn dood in 2007- een kind van Texel geworden. Het neemt alleen maar toe. Akkoord. Hij kwam uit Oegstgeest, maar hier was hij thuis’.

En wie het boekje leest kan dit alleen maar beamen. Het licht, de luchten, het wisselend landschap van strand, duinen, bossen, landerijen, duinmeren, verstilde dorpjes, vergezichten, eenzaamheid en verlatenheid spraken Jan Wolkers enorm aan.
     
Hij was veruit de beroemdste inwoner van het eiland, werd ereburger, respecteerde de bevolking, maar hield zich nadrukkelijk op de vlakte. Hij ‘timmerde’ zijn huis dicht met struiken en bomen zodat hij geen last had van belangstellende medeburgers, vooral toeristen. Maar hij spelde de Texelse Courant.

 

 

Meer Jan Wolkers:

Media 11: Marathon-interview met Jan Wolkers 
Media 17: Jan Wolkers dood
Media 54: Een Wolkers met dessert (o.a. Onno Blom)

 

Meer Texel:

Reportages 58: De Koog

Beelden 354: De Cocksdorp

Reportages 59: Den Burg

Beelden 357: Den Hoorn

Beelden 358: De Horsvlakte