DE BIOGRAFIE VAN JAN WOLKERS

De afgelopen zomer zijn er geen marathoninterviews op de Nederlandse radio uitgezonden.
      Dat was voor ‘t eerst in 23 jaar.
In 1986 begonnen wij ermee in het radioprogramma Het Gebouw.

 Zie media 11: Marathoninterviews (1)

De interviews duurden aanvankelijk vijf uur. Later werd dat teruggebracht tot drie uur. Niet omdat daar inhoudelijke of kwalitatieve redenen voor waren, maar louter uit opportunisme.

      Radio 1 was een nieuwszender geworden en daar pasten zulke lange gesprekken niet meer in. Drie uur was echt de limiet.

Vorig jaar was ook dat in feite niet meer mogelijk, maar toen werd een oplossing gevonden door vijf avonden achter elkaar vijf interviews van drie uur uit te zenden. Een nogal gezochte oplossing volgens mij.
      Dat vond men in 'Hilversum' kennelijk ook en daarom moest dit eerbiedwaardige en succesvolle radioprogramma helemaal sneuvelen. Wel treurig natuurlijk als je vijf publieke zenders met een etherfrequentie hebt.

Maar…

Op Radio 6 bleek nog iets mogelijk.
      (Radio 6 is een zender die geen etherfrequentie heeft, maar wel via de kabel wordt uitgezonden. Uiteraard ook via Internet te beluisteren.)

Op zes zaterdagochtenden van acht tot elf uur werden zes marathoninterviews met schrijvers herhaald. Daarna werd nog een uur lang met de schrijvers gesproken over dat interview en uiteraard ook over andere zaken.
      Die schrijvers waren Thomas Rosenboom, Kristien Hemmerechts, Jan Siebelink, Maarten ’t Hart en Ian Buruma.
      U kunt ze
hier beluisteren.


Nog even bezig  

Onno Blom kondigde aan, dat hij nog wel een aantal jaren bezig zal zijn met de biografie.
      Hij was eigenlijk net voor de dood van de schrijver begonnen met lange gesprekken. Jan Wolkers belde hem ook af en toe op. Gewoon omdat hij iets kwijt wilde.
      Onno Blom zei dat er geen nieuwtjes in de biografie zullen staan. Dat lijkt me ook wel logisch, want Jan Wolkers is altijd behoorlijk open geweest over zijn leven en heeft er natuurlijk ook uitvoerig over geschreven.

Ik denk dat Onno Blom inmiddels -na Karina de vrouw van Jan- de grootste Wolkers-kenner van dit land is.