Roddel, overspel, zuipen & andere Ierse tradities.

Als je met pré-pensioen bent kun je gewoon ‘s middags naar de televisie kijken.

Image

Zo ontdekte ik een maand of twee geleden de BBC-serie Ballykissangel. Het werd om drie uur uitgezonden op de VRT. Drie keer per week. Direct na de eerste keer was ik gegrepen door deze levensechte soap, die zich afspeelt in het kleine Ierse dorpje Ballykissangel.


ACHTERKLAP

 

Ik vond het jammer, dat ik een aantal afleveringen gemist had, maar bleef regelmatig kijken. Het bleek ook geen probleem om afleveringen over te slaan, want als je de karakters een beetje kent, kun je ieder moment invallen.

Het programma bestaat uit zes series, onderverdeeld in zes, dan weer acht of twaalf afleveringen. Karakters komen & gaan. Soms stort er iemand van een trap en gaat dood; soms loopt er iemand de zee in en komt niet meer terug; soms vertrekt iemand met zijn hebben en houden naar Dublin, Londen of Rio de Janeiro.

De VRT heeft afgelopen vrijdag de laatste aflevering vertoond. Dat was jammer.

MAAR: er is een oplossing. Ik blijk op mijn UPC/abonnement de zender BBC-prime te hebben en -echt waar- daar zenden ze het programma iedere middag ook om drie uur uit. Vandaag kunt u bijvoorbeeld kijken naar aflevering vier van serie drie: Stardust in your eyes.


 

 

 

FAVORIET  

De serie is bedacht door de Engelsman Kieran Prendiville, die geïnspireerd werd door zijn jeugdvakanties in Ierland. Het werd van begin 1996 tot in het voorjaar van 2001 door de BBC uitgezonden. De NCRV heeft dat hier gedaan. Ik moet eerlijk bekennen, dat ik het toen nooit gezien heb en er ook niemand over gehoord heb.

Dat is wel vreemd, want de serie is wereldwijd een groot succes. Eén van de beste exportproducten van Ierland, want de streek waar de serie is opgenomen Vale of Avoca is inmiddels een toeristische trekpleister van de eerste orde.