Van VOOR naar ACHTER; van ACHTER naar VOOR!

De nieuwe bezorger deed gisteren in plaats van De Volkskrant het Algemeen Dagblad in mijn bus. Dat was maar een beetje vervelend, want ik had ineens zeker een uur over.

Ik begin een krant altijd bij de voorpagina. Dat heb ik vroeger zo geleerd.
      Maar de tijden veranderen. Want gisteren merkte ik dat je het Algemeen Dagblad moet beginnen op de achterpagina. Daar staan namelijk de korte aankondigingen van de wat langere stukjes. Met een verwijzing naar de betreffende pagina.

      ‘Meisje op krukken onderuit geschopt’, staat er dan op pag. 32.
            P 3.

      ’Circussen vrezen voor hun voortbestaan’.
            P 4&5 

 

Het verschijnsel VAN ACHTER NAAR VOOR is overigens niet nieuw.
      Bij De Volkskrant doen ze dat ook.

Een paar jaar geleden had de krant weer eens een nieuwe opmaak met een nieuwe letter en toen verschenen in het tweede katern -Het Vervolg- van de zaterdagkrant de sportpagina’s achteraan.
      Eerst een paar achtergrondverhalen, dan de puzzels, dammen & schaken, het weer en de t.v.berichten, vervolgens zes pagina’s advertenties en dan pas drie sportpagina’s.

Met de voorpagina op de achterpagina.
Op pagina 38 bijvoorbeeld staat:

      ‘Val deert Gerritsen niet langer’
      37.

Of: ’Roddick verliest hoofd en partij’.
      37.

Dat ze bij De Volkskrant met dit merkwaardige initiatief ook hun hoofd hadden verloren bleek uit lezersreacties. De één na de ander schreef dit heel lelijk te vinden.
      Kennelijk vonden ze dat bij De Volkskrant ook, want anders hadden ze nooit zoveel ingezonden brieven van die strekking geplaatst.

Maar: het hielp niets en nog steeds moet je op zaterdag de sportpagina’s van achter naar voor lezen.
      Die sportredactie heeft er mee leren leven, want er zijn kennelijk invloedrijke types bij de krant, die geen eind willen maken aan deze wantoestand.