Culinaire diplomatie

Image Op een rommelmarkt bij mij in de buurt vond ik het boekje 'Internationale gerechten'. Mede samengesteld door mevrouw E.C. Luns-Barones van Heemstra. Het bevat recepten van gerechten, die de echtgenote van onze voormalige minister van Buitenlandse Zaken kreeg van ondermeer de dames van ambassadeurs in Nederland.
      Een curieus werkje.
Echtgenotes van ambassadeurs koken zelf niet zo vaak. Daar hebben ze namelijk personeel voor.

Mr. J.M.A.H. Luns schrijft een woord vooraf. Hij geeft het boek een ondertitel: La cuisine diplomatique.

En verder:


Er staan een paar leuke recepten in.

Geglaceerde gevulde vijgbananen bijvoorbeeld.
      Een bijdrage van mevrouw A. Brutus van de ambassade van Haïti.

Nodig: Zes grote vijgbananen, 125 gr. boter, 20 gr. suiker, 20 gr. melkpoeder , 1 citroen 1 theelepel gecondenseerde melk, 40 gr. gepelde pinda’s, 10 gr. droge rozijnen, 12 gekonfijte kersen en vanille-extract.


Heel bijzonder is de bijdrage van mevrouw T. de Muralt-van Nispen tot Sevenaer. Zij heeft een recept voor Nieuwjaarswafeltjes.

Nodig:

Hoe je die wafeltjes maakt -en vooral hoe ze smaken- laat ik aan uw fantasie over.


Mevr. Luns heeft zelf ook een paar -zeer simpele- recepten.

Spinaziesoep bijvoorbeeld.


Toch geeft het boek een aardig inzicht in de diversiteit en creativiteit van de keukens in allerlei landen. De meest uitgebreide reactie kwam bijvoorbeeld van mevr. M. Aguirre van de ambassade van Uruquay. Zij geeft zeven manieren om patrijs klaar te maken. Ensallada, met jeneverbessen, gebraden, met kapperkool, in het zuur, salmis en met druiven.


Dat het met de keuken van de V.S. treurig gesteld is, blijkt uit de bijdrage van hun ambassade.

Cousin Jane’s Tuna Casserol

Nodig:

1 blik gebonden champignonsoep, 200 gr. Noedels, 1 blik tonijn, 6 eetlepels gesneden selderij, 3 eetlepels gezouten en gebrande cashewnoten, 1 in stukjes gesneden ui.

Ik heb het niet geprobeerd maar heb er weinig vertrouwen in.


Tot slot nog een laatste receptje van mevrouw Luns , die zich er opnieuw veel te gemakkelijk van af maakt.

Tongfilets à la Sully


Als u op de één of andere manier aan het boekje kan komen probeer dan het prachtige recept voor Sukiyaki, een bijdrage van mevrouw M. Fujisaki van de Japanse ambassade.
      Heel verfijnd en lekker.