Culinaire diplomatie
Op een rommelmarkt bij mij in de buurt vond ik het boekje 'Internationale gerechten'. Mede samengesteld door mevrouw E.C. Luns-Barones van Heemstra. Het bevat recepten van gerechten, die de echtgenote van onze voormalige minister van Buitenlandse Zaken kreeg van ondermeer de dames van ambassadeurs in Nederland.
Een curieus werkje.
Echtgenotes van ambassadeurs koken zelf niet zo vaak. Daar hebben ze namelijk personeel voor.
Mr. J.M.A.H. Luns schrijft een woord vooraf. Hij geeft het boek een ondertitel: La cuisine diplomatique.
‘Het is namelijk zo’, schrijft Luns, ‘dat in het buitenlands politiek bedrijf en in het verkeer der diplomaten onderling de keuken en de genoegens van de tafel nog steeds een groter rol spelen dan tegenwoordig wordt beseft.’
En verder:
‘Maar ook thans nog, en dit geldt in alle landen ter wereld, ongeacht hun politieke of sociale systeem, hangt veel af van de wijze van ontvangen en van de al of niet behoorlijke culinaire verzorging van de bezoekende autoriteiten of diplomatieke collega’s’.
Er staan een paar leuke recepten in.
Geglaceerde gevulde vijgbananen bijvoorbeeld.
Een bijdrage van mevrouw A. Brutus van de ambassade van Haïti.
Nodig: Zes grote vijgbananen, 125 gr. boter, 20 gr. suiker, 20 gr. melkpoeder , 1 citroen 1 theelepel gecondenseerde melk, 40 gr. gepelde pinda’s, 10 gr. droge rozijnen, 12 gekonfijte kersen en vanille-extract.
De boter met de suiker, de melk en het melkpoeder vermengen en een beetje vanille-essence toevoegen.
De bananen in de lengte doorsnijden en even door het citroensap halen.
In iedere halve banaan een holte maken. Deze met het mengsel vullen.
Strooi er de pinda’s overheen. Garneer ze met de droge rozijnen en de gekonfijte kersen.
Gedurende een uur of vier in de koelkast zetten.
Heel bijzonder is de bijdrage van mevrouw T. de Muralt-van Nispen tot Sevenaer. Zij heeft een recept voor Nieuwjaarswafeltjes.
Nodig:
500 gr. tarwebloem, 100 gr. gestampte muisjes, ¾ liter water, ½ liter lauwe melk, 3 eieren, 125 gr.boter, wat gewone suiker en -nu komt het- EEN HALF BIERGLAS RUM.
Hoe je die wafeltjes maakt -en vooral hoe ze smaken- laat ik aan uw fantasie over.
Mevr. Luns heeft zelf ook een paar -zeer simpele- recepten.
Spinaziesoep bijvoorbeeld.
Kook 500 gr. spinazie en werk ze door een zeef. Roer door 1/8 koffieroom 3 eetlepels bloem.
Roer spinazie en het roommengsel door bouillon, getrokken van 500 gr. ossepoulet.
Voeg soeparoma en peper naar smaak toe.
Toch geeft het boek een aardig inzicht in de diversiteit en creativiteit van de keukens in allerlei landen. De meest uitgebreide reactie kwam bijvoorbeeld van mevr. M. Aguirre van de ambassade van Uruquay. Zij geeft zeven manieren om patrijs klaar te maken. Ensallada, met jeneverbessen, gebraden, met kapperkool, in het zuur, salmis en met druiven.
Dat het met de keuken van de V.S. treurig gesteld is, blijkt uit de bijdrage van hun ambassade.
Cousin Jane’s Tuna Casserol
Nodig:
1 blik gebonden champignonsoep, 200 gr. Noedels, 1 blik tonijn, 6 eetlepels gesneden selderij, 3 eetlepels gezouten en gebrande cashewnoten, 1 in stukjes gesneden ui.
Vermeng de soep met acht lepels water en voeg hierbij noedels, tonijn, selderij noten en ui.
Doe dit mengsel in een ovenvaste schaal en bak het in 20 minuten gaar. (oven 180 graden).
Ik heb het niet geprobeerd maar heb er weinig vertrouwen in.
Tot slot nog een laatste receptje van mevrouw Luns , die zich er opnieuw veel te gemakkelijk van af maakt.
Tongfilets à la Sully
Acht tongfilets in de pan leggen en begieten met een ½ liter Franse Vermouth.
Twee tomaten toevoegen. Zout en peper.
De filets tien minuten laten pocheren.
Opdienen en serveren met een sauce Hollandaise.
Als u op de één of andere manier aan het boekje kan komen probeer dan het prachtige recept voor Sukiyaki, een bijdrage van mevrouw M. Fujisaki van de Japanse ambassade.
Heel verfijnd en lekker.