Lekker toch!
In februari 2003 joeg de Franse topkok Bernard Loiseau met een jachtgeweer een kogel in zijn mond. Hij had een zijn inziens te lage waardering gekregen van de Franse culinaire gids Gault Millau en was daar zo kapot van, dat hij zelfmoord pleegde.
Zijn daad leidde tot hevige reacties in de culinaire wereld. Niet alleen de Gault Millau kreeg ervan langs, maar ook de in die kringen nog belangrijker Guide Michelin, die jaarlijks sterren uitdeelt aan top-restaurants.
Onlangs is in Nederland de nieuwe Lekker uitgekomen. Een restaurantgids, die de top honderd restaurants nummert en daarnaast nog eens 400 andere restaurants noemt. Als je in De Lekker staat, zit het wel goed met je restaurant. Dit jaar bestaat het blad dertig jaar. In het jubileumnummer staan vaak vermakelijke citaten uit die voorgaande jaren.
‘Iedereen is bang voor die terroristen’, schreef de Nederlandse topkok Jon Sistermans een aantal jaren geleden. De Lekker was namelijk een behoorlijk oubollig blad, waarin niet altijd even deskundige rapporteurs de gewoonte hadden om nogal wat restaurants op een vervelende manier af te zeiken.
De makers van De Lekker trokken zich dit aan. Guido Nijssen trad in 2001 aan als hoofdredacteur en Wynand Vogel werd als hoofdinspecteur aangesteld.
Het blad verbeterde inderdaad, maar blijft nog steeds een zweem van oubolligheid bij zich dragen en munt af en toe uit in stilistisch onvermogen.
Voor een radioprogramma in 2003 had ik de laatste aflevering goed doorgenomen.
Ik kwam toen ondermeer tot de volgende citaten:
---De prachtige moot zeewolf heeft een tikje last gehad van te veel warmte
---De keuken is mediterraan met een knipoog naar Azië
---Dit restaurant heeft een uitgebreid team aan zwarte pinquïns dat het klappen van de zweep kent
---Een voortreffelijke aan tafel gesloopte Franse Boerderij duif
---Deze zeeduivel is duivels lekker klaargemaakt
---Een diner dat uitgebalanceerd over tafel walst
---Een reis langs de trukendoos van Jonnie’s smakencircus
---Witlof in een gefrituurd jasje
---Een mediterrane kaart waarin de Franse keuken de boventoon voert en enkele gerechten een Aziatische afwijking vertonen
---Trendy inkoppertjes die doodgetruffeld worden
---Met de lunch zit het hier vol met stropdassen in diverse talen
---To bio or not to bio
---Trompetgeschal voor de aspergesoep maar klaaglijke vioolklanken voor de gepaneerde heilbot
---Het dieptepunt wordt echter gevormd door de gruwelijk gebakken ganzenlever begeleid door akelige appelrondjes en een louche saus.
---De mannen rond de pannen
---De prijzen rijzen de pan niet uit
---De ganzenlever verschijnt als snot op je bord
---Zeeuwse zilte zaligheden: Gladde rakkers
---Hier kookt een brave volgeling in plaats van een drieste schepper
---Deze vistro is een hemeltje waar oesters, gamba’s, mosselen en mooie vissen elkaar vinden in een schaamteloos rondedansje al dan niet gehuld in een hemdje dat de naaktheid bedekt.
---Zo is de murw geprikte naar niets smakende kalfslende voorzien van een truffelsaus waarbij de truffel gemakshalve is vervangen door een lading smaakversterkers.
---Hier past bazuingeschal.
---Tjeetje wat lekker
---Ook de gegrilde ossenhaas ontlokt ons goedkeurend geknor.
Radioprogramma Lekker of Vies!
Met Guido Nijssen, hoofdredacteur van Lekker
Johannes van Dam: culinair recensent voor Het Parool en auteur van diverse ‘eetboeken’. Onder andere de veelverkochte ‘Dikke van Dam’.
Iens Boswijk, hoofdredacteur van Iens independent Index, een gids die wordt samengesteld door waarderingscijfers van klanten.