Thüringer Rostbratwurst

Het bekendste product uit de deelstaat Thüringen in Oost-Duitsland is de braadworst. (Thüringer Rostbratwurst). Sinds 1 januari 2004 een door de E.U. beschermd regionaal product.
      Als je alles wil weten van deze voortreffelijke worst moet je naar het dorpje Holzhausen gaan. Daar is namelijk het eerste Duitse braadworstmuseum gevestigd.
      Dat kan je lopend doen vanuit de Stadtbrauerei in Arnstadt; een route (Vom bier zur Bratwurst) van ongeveer vier kilometer, die onder meer over de Weinberg en de Kalkberg leidt. 

      

Varkensvlees  

Slager Herbert Tatzel uit Arnstadt is één van de weinigen, die er niet geheimzinnig over doet.
      Voor twintig worstjes gebruikt hij twee kilo varkensvlees (1 kilo buik en 1 kilo schouder). Vier eieren en melk en bloem naar behoefte om het goed te binden. Naast peper en zout gebruikt hij komijn, majoraan en wat knoflook.
      Het vlees wordt in stukjes gesneden en gaat de vleesmolen in. (Gaatjes van drie millimeter doorsnee). Eieren en kruiden erbij en deze substantie goed kneden. Binden met melk en bloem en blijven kneden tot 't aanvoelt alsof je in watten knijpt. Het vlees gaat daarna een machine in die de worstjes in natuurdarm perst.
      De worst moet 't liefst op houtskool geroosterd worden. Grillen mag ook.
In ieder restaurant in Thüringen kun je de braadworst krijgen. Het lekkerst at ik het vorige week in het zeer Duitse café-restaurant Das urige Wirtshaus in Suhl.
      Eén worst, aardappelpuree, sterk gekruide zuurkool en een dot mosterd.
Daarbij moet je Arnstädter witbier drinken.

En als je naar Braadworstliedjes wilt luisteren, ga dan naar:

. http://www.bratwurstmuseum.net/bratwurstmusik.htm