OERSOEP

 

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

 

Ik ben dol op wetenschapsbijlages van onze kranten. Snap er vaak heel veel niet van, maar dat maakt me nieuwsgierig. Soms blijft iets bij me hangen; bijvoorbeeld dat er een rechtstreeks verband kan worden gezocht tussen het onderzoeken van de macrokosmos, het heelal dus, en het onderzoeken van de microkosmos, de wereld van de atomen en nog kleinere delen. Het Higgsdeeltje! Door mij steevast het zoeken naar de oersoep genoemd.
      Nu is het wel zo dat die onderzoeken niet echt gratis zijn, er gaan miljarden en miljarden mee gemoeid om bijvoorbeeld beelden vast te leggen van ons zonnestelsel enige tijd terug: zo'n miljard lichtjaren. Voor alle duidelijkheid lichtjaren zijn afstanden. Het licht verplaatst zich per seconde 300.000 kilometer, een jaar heeft 31.622.400 secondes. Ruw berekend is dat in één jaar een afstand van 9 miljoen kilometer. Onze huis-tuin en keukenmachines kunnen de laatste vermenigvuldiging niet aan: 1 miljard maal 9 miljoen kilometer!

      Maar goed om die beelden van ons heelal van zoveel jaar terug te kunnen vastleggen sturen we raketten de lucht in, laten de grote Hubbletelescoop kijken naar de randen van het heelal en krijgen dan af en toe een foto van de oersoep. En zoals ik zei: dat kost veel geld. Ik heb een foto van de oersoep kunnen maken voor 2 euro 95! Ik deel het geheim met U. Mijn vrouw verft heur haar met Henna en spoelt na enige tijd heur haar uit in de badkuip. Van die neerslag maak ik dan een foto. De oersoep in huis.

 

 

Klik HIER voor alle Photosophieën