DE SPAARLAMP EN DE WENDING

 

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

 

 

                         

 

Natuurlijk ben ik me er van bewust, dat plotselinge wendingen in je bestaan zomaar veroorzaakt kunnen worden door een boek, een flard muziek, een gesprek of zelfs door een geur. Maar door een spaarlamp.... Nee daar had ik nooit aan kunnen denken. En toch gebeurde het, het begon zo gewoon.
      We hebben hier een buitenlamp in Hongarije, en die is hard nodig omdat de straatverlichting wel eens uitvalt en dan is het aardedonker. Eens in de drie maanden ging steeds de lamp stuk, eerst waren dat de gloeilampen, die nu uit de gratie zijn, en daarna energie-arme lampen. Die deden er weliswaar wat langer over maar sneuvelden ook regelmatig.
      Ik begeef me naar een winkel en vraag naar LED lampen. In de reklame gezien en dus moeten die goed zijn. Thuis gekomen de aanschaf er in geschroefd. Nog steeds niks aan de hand, zo leek het. Maar de wending lag op de loer, dat zie ik nu achteraf. Ik wil het doosje van de lamp gaan weggooien als mijn oog valt op een tekst aan de voorkant. Hij is maar 3 1/2 watt. Lekker zuinig.
      Er staat ook nog een andere tekst: levensduur 25 jaar ofwel 50.000 uren! Die jaren heb ik zeer waarschijnlijk niet meer... De spaarlamp gaat mij overleven! De klap kwam hard aan en ik spoedde me naar een kast waar alle foto's in albums zijn bewaard die ik de laatste vijftig jaar heb gemaakt. Wat moet ik daarmee, in godsnaam. Een paar foto's voor de kinderen, dat wel. Maar hele albums met alleen voor mij interessante foto's. Die moeten dus weg. Er ligt ook de camera waarmee ik de laatste jaren heb gewerkt. Wat moet ik daarmee? Foto's voor later hoeft niet meer, want er is misschien wel niet zo veel later.
      Dit allemaal opgekomen door die spaarlamp. Ik zet een Portugese fado op, maar enige vrolijkheid komt niet.

 

 

Klik HIER voor alle Photosophieën