Over Cauberg & KeutenbergZo kennen we je 

L‘weer PHI.

 

De dag na de 18e Amstel Gold Race verscheen deze rare tekst in een advertentie op de voorpagina van de landelijke dagbladen. Die Phil was Phil Anderson, een Australisch coureur die tot verrassing van iedereen in 1983 de enige Nederlandse wielerklassieker won. De opstellers van de advertentie hadden erop gerekend dat Jan Raas, die even een mindere periode doormaakte, dat jaar voor de zesde keer zou winnen.      
      Zijn bijnaam AMSTEL GOLD RAAS zou dan definitief gevestigd zijn.

Ik herinner mij ‘t nog goed, omdat ik in dat jaar een documentaire maakte over deze voorjaarsklassieker. Daarvoor volgde ik ondermeer de activiteiten van de -volgens velen- legendarische radioverslaggever Theo Koomen. De dag voor de koers trokken wij samen op; hij was voortdurend aan het woord en vond zichzelf toen al legendarisch en de beste man om dit soort werk te doen.


Draaien & keren

De Amstel Gold Race is een mooie koers, hoewel het vrij algemeen als de minste van de vijf grote voorjaarsklassiekers wordt beschouwd. Dat komt volgens mij vooral door de traditie. De Race wordt zondag voor de vijftigste keer gereden. Mooi aantal, maar het enigszins vergelijkbare Luik-Bastenaken-Luik is zwaarder en is bovendien al honderd maal verreden.
     
Het is in de Gold Race draaien en keren. Bovendien moeten in totaal 34 hellingen worden beklommen. De Cauberg in Valkenburg bijvoorbeeld -800 meter; gemiddeld stijgingspercentage 12%- vier maal. De finish ligt 1.8 kilometer na de top van deze Cauberg. Hier winnen rappe klimmers.
      De Belg Philippe Gilbert deed dat al drie keer. Opnieuw behoort hij bij de favorieten.

Keutenberg

          

Op zo'n 30 kilometer voor de finish ligt de Keutenberg. Een verschrikkelijke heuvel van 1.7 km, die in het begin een stijgingspercentage van maar liefst 22% heeft. (Ik heb er eens tegen opgelopen. Dat was al behoorlijk zwaar).
      De favorieten die hier goed overheen komen, gaan het op de Cauberg uitmaken. Vaak wordt wereldkampioen Michal Kwiatkowski genoemd. Net als Joaquim Rodriquez. Bauke Mollema en Tom Dumoulin maken ook een kans. Dat zou wel leuk zijn, want Erik Dekker was in 2001 de laatste Nederlander, die de Gold Race won.