Sjeffen, sletten en een sluitje draaien

Rina Spier maakte mij attent op de site van de Leidse universiteit, waarop het studenten-ABC is verschenen. Dit naar aanleiding van mijn bijdrage onder poëzie(10) : Muurgedichten in Leiden.
      Ik woonde in de zestiger jaren een tijdje in Leiden en merkte fricties tussen de autochtone bevolking en de studenten.
      Dat komt in die lijst leuk naar voren.

Een AR bijvoorbeeld staat voor arbeider ofwel een Leidenaar die niet studeert. Drie oktober, de dag van Leidens ontzet moet op zijn plat Leids worden uitgesproken als ‘dwrie oktowbuwr’.
       De student loopt die dag grote kans om een muzieknummer van de Leidse band Rubberen Robbie te horen. Bijvoorbeeld de nummer één hit: ‘De Neduwrlandse stewrre, die strawle overûrral’.

In hun eigen studentenjargon kom je bijvoorbeeld sjeffen tegen. Dat is iets voor elkaar krijgen. Een maaltijd kan je sjeffen.
      Sletten doe je als je naar de club gaat om iemand te regelen.
      En regelen is iemand scoren. Het is niet geheel duidelijk of tongen onder regelen valt. De meeste studenten vinden dat je daarvoor toch echt gebatst moet hebben.
      Een sluitje draaien betekent doorgaan tot sluitingstijd; indikken is dicht op elkaar zitten, een bij ontgroeningen gebruikte techniek, waarbij eerstejaars urenlang indikken terwijl ze bijvoorbeeld liederen leren.
      Jasjedasje is ‘in pak’ verschijnen en de ietwat ranzige studentenhumor komt om de hoek kijken bij ‘keren’ dat staat voor het bed met je slapende huisgenoot en al omdraaien.

De hele lijst kunt u vinden op:

http://www.leidenuniv.nl/mare/2007/01/11.html


Tokkeltoverij

Van Joeri Drayer kreeg ik tot mijn genoegen een paar nieuwe woorden.


Tokkeltoverij bijvoorbeeld. Gebruikt in een Volkskrant-recensie t.g.v. het optreden van het Trio Madeira Brasil in het Amsterdamse Bimhuis. Mandoline, klassieke gitaar en de zevensnarige variant daarop:de radertjes vielen feilloos in elkaar.En dat was een hele prestatie want ’bij vingervlugge tokkelaars ligt het gevaar van gepriegel altijd op de loer‘.


Kolenhoed
     
Joeri signaleert ook de kolenhoed van Greenpeace, die Femke Halsema niet op Prinsjesdag wilde dragen.


Vanbommeltje (3)

      Leuk is -vindt Joeri- ook het nieuwe Vanbommeltje. (Zie
Nieuwe woorden 14)
      De kalende politicus Harry van Bommel wil niet alleen in het buitenland vrouwen versieren (You look sensational), maar probeert dat overal. Een ex-maîtresse viel het op, dat hij ’aan de buitenkant altijd strak in het pak zit, maar ondergoed draagt met gaten erin‘.
      Dit binnenstebuiten gedrag is voortaan ook een Vanbommeltje.


Boslogica

      Ik hoorde trouwens gisteren op de T.V. bij de Algemene Beschouwingen diverse malen het woord Boslogica.

Blijft u mij a.u.b. nieuwe woorden sturen.

 

Rick van den Hurk

Jan-Hendrik de Jager keek met honkbalvrienden naar iedere wedstrijd van de Nederlandse werper Rick van den Hurk, die dit seizoen zijn debuut maakte in de Amerikaanse Major League voor de Florida Marlins. (Honkbal 7).
      Hij heeft een abonnement op MLB-TV en kan alle wedstrijden zien. De computer is verbonden op een grootbeeld T.V. en zo kan iedereen kijken.
      Jan-Hendrik meldt dat Rick van den Hurk dit seizoen niet meer in actie komt. Er is  veel gevergd van de jonge (22 jaar) werper, die vorig jaar nog een zware operatie onderging. Rick startte 17 wedstrijden en kwam één keer in relief op de heuvel.
      Hij won 4 wedstrijden en verloor er 6.
      Zijn ERA (verdiende punten gemiddelde) was 6.83.
Dat is volgens Jan-Hendrik veel te hoog, maar Rick heeft het dit seizoen uitstekend gedaan en hij heeft een grote toekomst voor zich.

Vrijwel zeker zal hij volgend jaar niet met het Nederlandse team naar de Olympische Spelen kunnen, want dan is de profcompetitie in Amerika nog steeds bezig. Dat zal ook gelden voor Andruw Jones, de powerhitter uit Curaçao die voor de Atlanta Braves speelt.
      Of Nederlandse en Antilliaanse spelers, die uitkomen in Minor Leagues mee kunnen is nog onduidelijk.

 

Hangcultuurmosselen

In Eten & Drinken 16 schreef ik dat sommige mensen bij het koken van mosselen spek of zelfs bloedworst bij het kookvocht doen. Ik raadde u aan om dat NOOIT te doen, want de mosselen smaken er niet beter door en het is zonde van spek en bloedworst.
      Anja de Regt doet er echter wel eens salami bij en dat geeft volgens haar een aparte en lekkere smaak.

Goed! Ik zal het eens proberen.