Image Foto: site Florida Marlins

De Holland Hammer & Barry Bonds

Vanavond staat hij weer op de heuvel: Rick van den Hurk. Voor de veertiende maal is hij in de Amerikaanse Major League (MLB) startende werper voor de Florida Marlins. Hij is pas 22 jaar deze Nederlander en dat is erg jong voor een big league pitcher. Tegenstander is St.Louis Cardinals, vorig jaar nog winnaar in de afsluitende World Series van de Amerikaanse professionele honkbalcompetitie. Van den Hurk krijgt dan ondermeer Albert Pujols tegenover zich, de wonderbaarlijk sterke slagman uit de Dominicaanse republiek.
      Het is dit jaar snel gegaan met Rick. Tot verbazing van velen maakte hij op 10 april zijn debuut, ondermeer omdat er nogal wat blessures waren in de werpersstaf van de Marlins. Hij gooide in die wedstrijd tegen de Milwaukee Brewers 4 2/3 innings, kreeg maar één punt tegen en gooide vijf maal drie slag. Voortreffelijke cijfers. Hij leek zelfs op weg naar zijn eerste overwinning, maar de wedstrijd werd vanwege zware regenval tijdelijk gestaakt. Bij de hervatting verscheen hij niet meer op de heuvel.

Heen en weer

Het is daarna ’op en af’’met hem gegaan. Eind april werd hij teruggezet naar de Minor Leagues (Double A Carolina) , maar begin juni keerde hij weer terug in de hoofdmacht. Op 5 juni gooide hij tegen de Atlanta Braves zes 1/3 innings en kreeg maar één honkslag tegen en geen enkel punt.
      Hij werd daarna steeds weer opgesteld , maar de prestaties werden duidelijk minder. De conclusie van Amerikaanse honkbalkenners is dat hij snel progressie heeft gemaakt, maar het niveau eigenlijk nog niet aankan. Hij heeft nu drie wedstrijden gewonnen en vier verloren, maar heeft een ERA (verdiend punten gemiddelde) van 7.36 en dat is te hoog. Maar hij heeft heel veel talent en het is de verwachting in Amerika dat hij een grote toekomst heeft.

Image

Foto gemaakt vanaf computerscherm

Amerikaanse commentatoren

Afgelopen Zaterdag gooide hij in het Dolphin Stadium van Miami een wedstrijd tegen de San Francisco Giants. Omdat ik een abonnement heb op MLB-TV , kon ik deze wedstrijd rechtstreeks volgen op de computer. Het is dan ook leuk om goed te luisteren naar de commentatoren van de Florida Marlins: Rich Waltz en Tommy Hutton.
      Ze noemen Rick soms Vandy en als hij een fastball van zo’n 94 mijl per uur gooit: de Holland Hammer. Zij prijzen ook zijn instelling. Zeer leergierig, niet eigenwijs, sociaal, beleefd en -zeggen ze dan vol bewondering- hij spreekt fantastisch goed Engels. Waarop Woltz dan aan Hutton vraagt hoe zijn Dutch is. Hutton vermeldt dan dat hij een lijst met Nederlandse woorden heeft liggen.
      Wat hij daarmee doet weet ik eigenlijk niet..
      Trouwens: zij en ook schrijvers van de MLB-site melden, dat ’heel Nederland’ naar de televisie kijkt als Vandy gooit. Toegegeven: honkbalkenners in Nederlanders volgen hem goed en zijn er ook wel trots op dat hij dit bereikt heeft, maar in Nederland zelf is Rick bij veruit de meeste Nederlanders een nog onbekende grootheid. En de tijd, dat er in Nederland live wedstrijden uit de MLB worden uitgezonden lijkt nog ver weg.


Vandy versus Bonds

Rick van den Hurk werd afgelopen zaterdag drie maal geconfronteerd met Barry Bonds, de meest succesvolle slagman aller tijden. Hij brak een paar weken geleden het homerun-record van Henry (Hank) Aaron (755). Dat gebeurde tijdens mijn vakantie, dus ik heb niet mee gekregen hoe enthousiast daar in de V.S. op gereageerd is. Ik denk dat het allemaal nogal matig zal zijn geweest, want Bonds is een zeer omstreden speler, die vrijwel zeker allerlei middelen heeft geslikt en gespoten om sterker te worden en zijn reactiesnelheid te verhogen.
      Bovendien is hij -vinden velen- een onaangenaam mens. Zowel voor zijn familieleden, voor zijn vriendinnen als voor zijn teamgenoten. Hij werd het afgelopen seizoen bij iedere uitwedstrijd uitgefloten. Daarom werd zijn schema aangepast, zodat hij het nieuwe record in San Francisco kon vestigen.
      Bonds kreeg twee maal drie slag, maar in zijn derde slagbeurt was het raak. Hij sloeg een enorme homerun (nummer 760) met één man op de honken. Rick van den Hurk verloor daardoor de wedstrijd.

 

P.S:
Ik heb verder niet zo’n oordeel over Barry Bonds, maar wie ’alles’ over hem wil weten , moet eens het volgende verhaal lezen uit Sports Illustrated. Het is vrij erg!

http://sportsillustrated.cnn.com/2006/baseball/mlb/03/06/news.excerpt/

Image