Rituelen, Wierook & Wijwater


(Door Rolf Weijburg)

Van alle landen ter wereld is Vaticaanstad het aller, aller kleinste: 0,44 vierkante kilometer.
      Het ligt midden in - zeg maar gerust pontificaal midden in - het centrum van de Italiaanse hoofdstad Rome.


Rome

Het miniland is gebouwd op de 76 meter hoge grafheuvel van Sint Petrus, maar gefundeerd op de verering van een entiteit waarvan het bestaan op zijn minst discutabel is. Het is een merkwaardig land waar realiteit en fantasie verleidelijk dicht bij elkaar komen en wonderen nog bestaan.
      Toch is het onafhankelijk - hoofdzakelijk omdat alle andere landen ter wereld het nou eenmaal onafhankelijk achten - en is het, hoewel geen volledig lid, permanent waarnemer bij de Verenigde Naties.Kunst

Vaticaanstad is net iets kleiner dan het Amsterdamse Vondelpark. Het is volledig ommuurd, heel rijk en tot de nok toe gevuld met kunstschatten.

 

 

 

Boys

Amper 850 mensen wonen er, maar er zijn ruim 1,2 miljard onderdanen. Een land waar nooit een kind geboren wordt terwijl condooms er verboden zijn. Toch barst het er van de al dan niet gevleugelde mollige blote jongetjes.

 


Klederdracht

Vaticaanstad is een land waar volwassen mannen vergaderen over wonderen, de voeten van de leider met enige regelmaat worden gekust en iedereen in klederdracht loopt.

 

Politie

Een land met het kleinste leger ter wereld. De 200 man van de Zwitserse Garde en de politie samen vormen bijna 25% van de totale bevolking. Daarmee staat Vaticaanstad na Noord Korea (30% ) op de tweede plek van de lijst van meest gemilitariseerde landen ter wereld.
      Gelukkig ziet het er allemaal vrij onschuldig uit.

 

Biljet

Heel merkwaardig allemaal. Vooral ook als je bedenkt dat Vaticaanstad verstrengeld is in rituelen, gehuld in wierook en besprenkeld met wijwater, terwijl het wordt gerund als een mengeling van een charitatieve instelling en een bank.

   


 

Rolf Weijburg's
 A
tlas van de 25 kleinste landen in de wereld

KliHIER voor alle afleveringen