GELUIDSMAN HUGO HELMOND OVERLEDEN

(Door Theo Uittenbogaard)

De geluidsman Hugo Helmond (1951), die een groot deel van zijn carrière voor de VPRO-televisie heeft gewerkt -van Het Gat van Nederland tot Diogenes en verder-, is op 24 april 2019 in het hospitaal van Le Mans in Frankrijk overleden.
      Omdat Helmond in het dorpje Parcé-sur-Sarthe (Loire) alleen woonde, en hij met verwondingen aan het hoofd in zijn huis werd aangetroffen, doet de plaatselijke gendarme onderzoek naar de doodsoorzaak, en heeft zijn huis in de Rue Dufour verzegeld. Een standaard procedure,volgens het hoofd van de gendarmerie. Zo bericht de plaatselijke krant Nouvelles.
      Zijn dorpsgenoten Rosemary en Archibald Speirs, zijn ervan overtuigd dat zijn afnemende gezondheid de reden van zijn overlijden is. "Hij had geen vijanden Hij maakte deel uit van de dorpsgemeenschap. Hij speelde jeu de boules op hoog niveau. Hij was lid van de Vrienden van het Orgel. En hij fotografeerde bij elke festiviteit in het dorp. Hij was bij iedereen geliefd. Hij was sociaal. Hij was de ster van het dorp".  
      Zijn buurman van de bar Le Lagon Bleu, zag de dag voor zijn dood een 'zieke man';  "Hij had al drie hartaanvallen gehad en hij zag er de laatste tijd moe uit". Als gevolg van zijn werkzaamheden als geluidstechnicus en de aantasting van zijn gehoor, leed Hugo Helmond al decennia aan evenwichtsstoornissen, had last van artrose, en moest zijn geluidswerk gedwongen staken.
      Dertien jaar geleden vertrok hij naar Frankrijk. Kocht een verlaten, 700 jaar oude auberge in Parcé, knapte die grondig op, maar kon het na twee jaar niet bolwerken, bij gebrek aan klandizie. 

Hugo Helmond is wat mij betreft totaal verbonden met mijn werk voor de VPRO-televisie. Hij was er altijd en overal. Van Panama tot Liechtenstein. Van Ronda tot Berlijn. 
Hij was goed reisgezelschap. En -echt waar- hij wist in elke stad of dorp waar ook ter wereld, een restaurant waar je lekker kon eten. Hij had destijds de gewoonte om standaard een foto van zijn lege hotelkamer te maken; ik ben benieuwd waar die collectie is gebleven.

 

 

vlnr: Theo Uittenbogaard (regie), Hugo Helmond (geluid), Ruud de Bruyn (camera) Panama, (1976) op reportage voor VPRO's Machiavelli : Het Verdrag

<https://www.youtube.com/watch?v=xm2rbOxm3cw>