Een Speld in de Voorstraat

De laatste tijd krijg ik nogal wat reacties over het T.V.-project De Voorstraat van de VPRO. Een ploeg heeft zich gevestigd in de Utrechtse Voorstraat en portretteert daar bewoners. En omdat ik al jarenlang foto’s maak en mensen spreek in Nederlandse Voorstraten ziet men overeenkomsten. ‘’Is dit geen plagiaat’’, schreef iemand.
      ‘’Nee, dit lijkt me geen plagiaat’’, schreef ik terug. Ik probeer namelijk alleen de veranderingen in die Voorstraten te portretteren. Hoe was het vroeger; hoe is het nu?
      Als je al vergelijkingen wilt trekken, kom je veel eerder terecht bij een VPRO-Radio experiment uit 1977, waarbij de J.J.A. Goeverneurstraat in Dordrecht centraal stond. Een jaar lang volgden programmamakers Kees Slager, Katrien de Klein en Roel van Broekhoven de activiteiten in die straat. Daar werd iedere week een programma van een uur van gemaakt, dat vrijdagavond werd uitgezonden op de popzender Hilversum 3.   
      Het is in het algemeen zo, dat er vrij veel radio- en televisieprogramma’s zijn, die ontleend zijn aan beproefde formules of al eerder uitgewerkte ideeën. Soms gebeurt dit met bronvermelding; veel vaker niet. Vaak gaat het onbewust. Vaak ook zijn er voorbeelden in het buitenland.  

De Speld & DPA
      Neem de alternatieve nieuwssite De Speld. Een nieuwsmagazine van Melle van den Berg, Diederik Smit en Jochem van den Berg. Sinds kort zitten zij dagelijks bij Pauw met verzonnen nieuwsberichten, die vaak leuk, soms melig en soms zó echt lijken, dat ze worden overgenomen door ‘’serieuze’’ nieuwsmedia.  Twee maal per week staan ze in De Volkskrant en de berichten zijn ook te horen op Radio Veronica.
      Dit nieuwsmagazine op zijn beurt lijkt weer op Dorrestijns Pers Agentschap (DPA) dat jarenlang te beluisteren was in het roemruchte VPRO-radioprogramma Het Gebouw.  Hans Dorrestijn las daarin –overigens naar een idee van Peter Flik- zijn alternatieve nieuwsberichten, die humoristisch en soms hilarisch en soms ook heel melig waren. Hij las ze de avond tevoren nogal eens voor in een Hilversums hotel, waar de redactie van Het Gebouw steevast verbleef. Ik was eindredacteur van dat programma en ben daar dus vaak getuige van geweest.
     
      Voor de jongeren onder u heb ik een paar afleveringen gevonden: 

Het Gebouw van 6 september 1985:

 

http://www.npo.nl/het-gebouw/06-09-1985/POMS_VPRO_551176

DPA op 4'26''

Het Gebouw van 17 januari 1986:
http://www.vpro.nl/idfa/speel.POMS_VPRO_592284.html

DPA op 05'20'' en op 1.04'15''


Het Gebouw van 18 oktober 1985:
 

http:/opwww.vpro.nl/idfa/speel.POMS_VPRO_552055.html

DPA op 30’.01’’ en 49’.23’’

Het Gebouw van 28 februari 1986:
http://www.vpro.nl/idfa/speel.POMS_VPRO_609571.html

DPA op 05’.40’’ en op 1.01’13’’

 

Klik HIER voor Dorrestijns DEPRESSIE LP