Een Depressie LP

Hij is er mee gestopt. Hans Dorrestijn. Althans; hij maakt geen nieuw programma meer en treedt niet meer op in grote zalen.


Ach God-verhalen

Een humoristische man. Verhalenverteller. Iemand, die wel degelijk liedjes en boekjes schrijft, zingt, muziek maakt en met groot succes voor volle zalen optrad. Hij doet en deed dat op z’n Dorrestijns.
      Hilarische verhalen en liedjes over vrouwen die hem verlaten, gebruiken, misbruiken of 'erger nog' geheel over het hoofd zien.
      Verhalen over alcoholgebruik en -misbruik, over zijn mislukte huwelijk, over andere mislukte verhoudingen en over zijn eerste aan smetvrees lijdende echtgenote.
      Over zijn verblijf in de psychiatrische inrichting Berg en Bosch in Bilthoven en andere Ach-God verhalen.

Nieuwsbureau DPA  

Ik leerde Hans Dorrestijn in 1984 kennen. De VPRO was B-omroep geworden en wij begonnen met het totaalprogramma Het Gebouw. Ik was daar eindredacteur. Regisseur was Peter Flik, die ‘iets’ voor Hans Dorrestijn bedacht had.
      Het DPA. Dorrestijns Pers Agentschap.
Absurde en vermakelijke nieuwsberichten, die hij in de ochtenduren diverse malen bracht.

De avond en halve nacht vóór de uitzending hoorden wij die berichten al in een Hilversums hotel, waar een groot aantal mensen iedere week bleef slapen. Dorrestijn kwam dan om een uur of tien met een koffer vol medicijnen.
      En met verhalen van weer nieuwe mislukte liefdesavonturen, struikelpartijen en aanvallen van wanhoop en onzekerheid.

Overal microfoons  

Na enige tijd begon hij in dat radioprogramma ook liedjes te zingen. Hij begeleidde zichzelf op een Steinway piano, die iedere donderdag gestemd moest worden. Dat gebeurde tussen de bureaus waar de Gebouwmedewerkers aan het bellen en schrijven waren.
      Het Gebouw werd namelijk niet vanuit een studio uitgezonden, maar live vanuit allerlei kamertjes, gangen en bezemkasten, waar microfoons stonden.

Op 27 mei 1987 was ik er bij in theater Bis in Den Bosch, waar Hans Dorrestijn voor een volle enthousiaste zaal zijn DLP (Depressie Elpee) opnam, liedjes die hij in Het Gebouw voor ’t eerst gezongen had. De VPRO maakte hier een bescheiden oplage van. Eigenlijk was het een soort relatiegeschenk.

In het digitale radioarchief van de omroep is de LP verschenen. Als u hier klikt kunt u ondermeer luisteren naar Leve de Wanhoop, het Anti-Stewardessenlied, het Jagerslied, Eendjes voeren, Ging ome Jan maar Dood en het Anti-Bescheidenheidslied.