Ellende met terugwerkende kracht

 

Op 15 mei dit jaar verdween vrijwel de hele Wereldomroep.
      In een zwanenzang van 24 uur achter elkaar was ook de laatste uitzending van het programma Wereldnet te horen. Een dagelijks radioprogramma, waarin ‘burgercorrespondenten’ uit de hele wereld lokaal nieuws op een persoonlijke wijze live in de ether brachten. Een programma dat het vijftien jaar volhield, maar toch moest sneuvelen door kortzinnigheid, bezuinigingsdrift, competentie, marktaandelen en tegengestelde omroepbelangen. 

Ik heb die uitzending teruggevonden. Daarin komen Ton van der Graaf en ik aan het woord.
      Wij hadden dat programma voor de VPRO verzonnen en hebben het in januari 1997 opgestart.

Ga
HIER naar toe voor die laatste uitzending.

 

                       

 

Dat programma wordt gepresenteerd door Jan Kikkert (rechtsachter op de foto), Conny van den Bor (ook rechts) en Klaas den Tak. (Allen van de Wereldomroep)
     Ton & en ik worden opgevoerd als de founding fathers.
Andere deelnemers aan deze laatste uitzending zijn de oud-presentatoren Dorothée Forma en Bo van der Meulen en de correspondenten Joop Wassenaar (Finland), Guus van Bladel (Maleisië ), Jo Klein Geltink (Costa Rica), Rob de Neef (Zuid-Afrika) en Peter Blanker (Shetland Eilanden), die voor deze gelegenheid het lied ‘De luiken sluiten’ heeft gemaakt.

 

Aanvankelijk was het een programma van VPRO, NPS & Wereldomroep. Later kwamen daar ondermeer VARA, Human, Teleac en Llink bij. 
     
Soms sloten ze aan, dan weer haakten ze af.
      Soms
werden er ook presentatoren van KRO en E.O. ingegooid. Niet omdat ze kennis van zaken hadden, maar omdat het volgens programmaschema's beter uitkwam. 
      Soms werd het op Radio V uitgezonden; dan weer op 747 AM of op Radio 1.
      Soms duurde het een uur, dan weer drie kwartier ; een half uur of zelfs elf minuten, waarvan er overigens vaak maar zes over bleven.
      Soms werd het 's ochtends om acht uur uitgezonden, soms om twaalf uur, dan weer om vier uur 's middags; soms  aan het eind van de nacht.  

       
Eerder schreef ik in dit verband over omroepbonsjes, zenderbazen en meer in het algemeen over samenwerkingsverbanden en de ellende die dat met zich meebracht. 
      Ellende die je -zelfs als je gepensioneerd bent- met terugwerkende kracht nog voelt.

 

Ga naar:

 

Media 36: Omroepgekkenhuis Hilversum en

Media 49: De doorstart van Wereldnet.