Xander Bogaerts & Kenley Jansen

Twee honkballers met een Nederlands paspoort hebben vorige week in de Amerikaanse Major Leqgue megacontracten afgesloten. Kortestop Xander Bogaerts (30), geboren op Aruba, gaat naar de San Diego Padres. Hij tekende een contract voor 11 jaar en verdient in die periode 280 miljoen US$    

       Werper Kenley Jansen (35) geboren op Curaçao gaat naar de Boston Red Sox voor twee jaar met een contract van 32 miljoen US$. Hij is een werper, die de grote closer bij de Red Sox wordt. Een closer komt in het algemeen pas in de laatste inning op de heuvel bij een kleine voorsprong. Hij moet ervoor zorgen dat die voorsprong behouden blijft en de zege wordt veiliggesteld. Een uitermate belangrijke positie.

      Hun verdiensten vallen overigens bijna in het niet vergeleken met het contract, dat buitenvelder Aaron Judge sloot met de New York Yankees. Hij tekende voor negen jaar ter waarde van 360 miljoen U.S. $.. Judge verbeterde vorig seizoen het homerunrecord in de American League. Hij sloeg in het reguliere seizoen 62 homeruns. Het record stond maar liefst zestig jaar lang op naam van Roger Maris, die er in 1961 precies 61 sloeg.
Judge wees overigens een aanbod van de San Diego Padres voor 400 miljoen af.

      Ik heb geprobeerd om na te gaan of beide Antillianen inmiddels de best verdienende Nederlandse sporters zijn. Maar dat is niet waar. Voetballer Virgil van Dijk van Liiverpool komt met 11,5 miljoen Euro per jaar in de buurt, maar autocoureur Max Verstappen verdient bij Red Bull 50 miljoen dollar per jaar.