120 jaar World Series

(Chase Field, Phoenix)

Komende nacht om twee uur onze tijd beginnen de World Series, de strijd tussen de kampioenen van de American en de National League in de Amerikaanse profhonkbalcompetitie MLB. Het is een reeks wedstrijden best of seven; dus wie vier wedstrijden wint is de overall kampioen. Het gaat tussen de Texas Rangers en de Arizona Diamondbacks.

      Het is zeer opmerkelijk en verrassend dat deze teams de finale hebben gehaald. In de reguliere competitie, die 162 wedstrijden telt, behoorden ze absoluut niet bij de beste teams. Ze haalden ter nauwernood de play-offs, waarvoor zich twaalf teams plaatsen. Maar daarin presteerden ze opvallend goed. Vooral Arizona, dat in een best of five serie drie maal won van de zwaar favoriete Los Angeles Dodgers. Ook Texas deed het opmerkelijk goed door het hoger aangeslagen Houston in de championship serie met 4-3 in wedstrijden te verslaan.

      Op grond van de prestaties in het reguliere seizoen maakt Texas, dat Arlington als thuisbasis heeft, de meeste kans. Daar worden ook de eerste twee wedstrijden gespeeld. Vervolgens volgen er -indien nodig- drie wedstrijden in Phoenix Arizona en daarna nog eventueel twee wedstrijden in Arlington.

      Ik hou het op de Diamondbacks. Ze spelen verfrissend en een beetje on-Amerikaans. Korte slagen in het infield, stootslagen, hit-and-run en honken stelen. Snelheid is het credo.
      Texas moet het meer hebben van de honkslagen; de homeruns vooral.

Waarom heet die reeks wedstrijden eigenlijk World Series?
       Die vraag kreeg ik laatst.
Van een wereldkampioenschap is namelijk geen sprake. In de MLB -Major League Baseball- spelen 29 teams uit de VS en 1 team uit Canada. Wel zijn er veel spelers actief uit traditionele honkballanden als de Dominicaanse Republiek, Cuba, Puerto Rico, de Nederlandse Antillen, Venezuela, Mexico, Colombia, Japan, Zuid-Korea en Taiwan. Maar het is de vraag of de MLB-kampioen beter is dan de kampioen van Japan.

      Voor de betekenis van de World Series moeten we terug naar 1903, toen de wereld nog veel kleiner was.
De eigenaar van de Pittbsurg Pirates, Barry Dreyfus meende dat de kampioenen in beide leagues, zijn team en de Boston Red Sox veruit de besten waren in de Amerikaanse competitie. Het waren niet alleen de beste teams in de V.S. nee het waren de beste teams in de wereld. En op een vraag van een journalist of je dan kon spreken van World Series zei hij volmondig ‘’JA’’. In 1903 was er nog geen radio en geen T.V. maar in alle kranten werd dit overgenomen. Het is nooit meer veranderd.

(Rangers Field, Arlington)