Vannacht: Nederland-Puerto Rico

Vannacht om twee uur speelt ons Nederlands Koninkrijksteam de halve finale in de World Baseball Classic, het officiële wereldkampioenschap honkbal. Dat vindt plaats in het stadion van de Los Angeles Dodgers. Tegenstander is Puerto Rico.
      Er zijn kansen voor Nederland om de finale te halen. Dat zal dan gaan tegen Japan of de USA, de absolute grootmachten in deze sport.
Het wordt een enerverend nachtje. Ik moet nog eens goed nadenken of ik daar een doorwaakte nacht van ga maken.

      Nederland speelde tot nu toe een goed toernooi. In de eerste ronde werd gewonnen van Zuid-Korea en Taiwan; in de tweede ronde waren er monsteroverwinningen tegen Israël (12-2) en Cuba (14-1).
Vooral die laatste overwinning maakte grote indruk, want Cuba is een verschrikkelijk sterke tegenstander.
      Toch werden ook twee wedstrijden verloren; de eerste keer van Israël; en in de tweede ronde in de verlenging van Japan (8-6).

     

Maar dan Puerto Rico. Een team met een keur aan talenten, die in de hoogste Amerikaanse competitie (MLB) spelen. Het team won al zijn zes wedstrijden. Onder meer van de USA, de Dominicaanse Republiek, Venezuela en Mexico.

Waarom is dit Koninkrijksteam zo sterk? Ach, het woord zegt ’t al. Wij hebben fantastische honkballers uir Curaçao en Aruba. Zes spelers maar liefst uit de Amerikaanse Big Leagues.: Didi Gregorius (New York Yankees), Xander Bogaerts (Boston Red Sox), Andrelton Simmons (Los Angeles Dodgers), Jonathan Schoop (Baltimore Orioles) en Jurickson Profar (Texas Rangers).
      En daar heeft zich nu Kenley Jansen bijgevoegd,
één van de grootste sterren uit de MLB. Hij is de closer van de Los Angeles Dodgers en speelt dus -als hij de wedstrijd mag eindigen- in zijn eigen stadion.

Op dit moment (07.21 uur) is nog niet bekend welke werper voor Nederland zal starten. Hoofdcoach Hensley Meulens (ooit prof bij de New York Yankees) en werperscoach Bert Blyleven (Hall of Fame) kunnen kiezen uit Jair Jurrjens of Rick van den Hurk. Jurrjens was een paar jaar geleden nog één van de beste werpers in de MLB (hij gooide in 2011 in de All-Stargame) , maar raakte geblesseerd. Hij bleef kwakkelen, maar lijkt op tijd weer in vorm. Andere mogelijkheid is Rick van den Hurk, die na een korte periode op het hoogste niveau in de USA nu in de sterke Japanse competitie speelt.

      Hoe dan ook: het is een fantastische prestatie dat het team de halve finale heeft gehaald. Maar een finale tegen de USA in een uitverkocht stadion in Los Angeles zou het summum zijn. Die wedstrijd wordt gepeeld in de nacht van woensdag op donderdag. Ook weer om twee uur. Dat zou dan een tweede doorwaakte nacht worden. Mijn god!

P.S. Inmiddels is bekend dat Rick van den Hurk startende pitcher is.