Een sterk Koninkrijksteam

Onder de naam Nederlands Koninkrijksteam begint Nederland morgen aan de World Baseball Classic (WBC), het wereldkampioenschap. Zestien teams hebben zich voor de eindrondes geplaatst, die in vier poules in vier landen beginnen.
      Nederland speelt in Zuid-Korea tegen het gastland (dinsdag om 10.30 Nederlandse tijd), Chinese Taipei (Taiwan) en Israël. Het is een uitermate sterk toernooi omdat in vrijwel alle teams profs uit de Amerikaanse Major Leagues en de Japanse en Koreaanse leagues meedoen. Dat kan omdat de competities daar nog niet zijn begonnen.

Heeft Nederland een kans? In ieder geval kan het team doorstoten naar de volgende ronde. Ze moeten dan eerste of tweede in de poule worden. In het Koninkrijksteam zijn vijf spelers opgenomen ,die het afgelopen seizoen in de Big Leagues uitkwamen. Dat zijn Didi Gregorius (New York Yankees), Xander Bogaerts (Boston Red Sox), Andrelton Simmons (Los Angeles Dodgers), Jonathan Schoop (Baltimore Orioles) en Jurickson Profar (Texas Rangers). Eén van de grootste sterren uit de MLB, Kenley Jansen, closer van de Los Angeles Dodgers is mogelijk beschikbaar voor een eventuele volgende ronde.

  

Dan zijn er nog diverse spelers met een Big League verleden. Pitcher Jair Jurrjens bijvoorbeeld een voormalig all-star, die momenteel zonder club is, werper Rick van den Hurk en Wladimier Balentien , die beiden in de Japanse profcompetitie uitkomen. De andere spelers komen uit in de Minor Leagues of de Nederlandse hoofdklasse.

Nederland moet in ieder geval kunnen winnen van Israël. Een vreemd team, omdat het vrijwel alleen bestaat uit Amerikanen met een Joodse achtergrond. Veel ex-profs waarvan er een aantal zelfs nog nooit in Israël is geweest.. In het team zitten voor de formaliteit twee Israëli.
      Ook Taiwan (om politieke redenen uitkomend onder de naam Chinese Taipei) moet te kloppen zijn. Zuid-Korea is sterk, hoewel er maar één speler meedoet uit de Amerikaanse MLB. Maar de competitie in het land is sterk en er wordt thuis in uitverkochte stadions gespeeld.

(Inmiddels is er al een verrassing, want Israël heeft vanochtend de eerste wedstrijd van Zuid-Korea met 2-1 gewonnen.
En Nederland-Zuid-Korea werd inmiddels 5-0).

Poule B wordt gepeeld in Tokio. Deelnemers: Japan, Australië, China en Cuba. Hier eindigen vrijwel zeker Japan en Cuba als de nummers 1 en 2.

In Poule C (Miami USA) zitten Canada, Colombia, de Dominicaanse Republiek en de USA. Ook hier lijkt voorspellen eenvoudig: Dominicaanse Republiek en USA.

Poule D (Jalisco Mexico) wordt gevormd door Italië, Mexico, Puerto Rico en Venezuela. De kansen voor Italië schat ik laag in. Maar die andere teams zijn aan elkaar gewaagd.

Dan nog iets over de spelregels. Werpers mogen, omdat de profcompetities nog niet zijn begonnen, niet meer dan 65 ballen gooien. En bij gelijke stand wordt in eerste instantie verlengd. Maar als de stand na de tiende inning nog gelijk is, wordt begonnen met honklopers op het eerste en tweede honk. Uiteraard geldt dat voor beide teams.