Mooie lekkere kazen
Ik loop op de biologische markt in Breda en kom bij de kraam van kaashandel Bastiaansen uit Molenschot. (Gilze-Rijen).
Ze verkopen daar mooie, lekkere kazen.
Bijvoorbeeld geitenbrie.
Als ik vraag of ze die naam zelf verzonnen hebben, zegt de verkoopster dat het allemaal nogal simpel is.
Gewone brie is namelijk brie van koeienmelk en deze kaas is gemaakt van geitenmelk.
En om het verschil aan te geven, noemen ze dat dan geitenbrie.
Vegetarische kaas
Het blijkt overigens te gaan om een vegetarische kaas.
Bij de bereiding van kaas wordt in Nederland bijna altijd stremsel gebruikt uit de leb-maag van kalfjes.
Maar Bastiaansen gebruikt een plantaardig stremsel, de zogeheten fromase. Een schimmel.
De kaas is een beetje bitter en dat is erg lekker.
Ik zou er maar een St. Emilion bij drinken.
(Het woord geitenbrie doet natuurlijk denken aan geitenbrei en geitenbreier. Dat laatste is volgens de dikke van Dale een halfzacht figuur of een zeurpiet.
Geitenbrij kom je op Internet tegen als naam voor dierenweides, campings en dierenparkjes).
Zeewierkaas
Bastiaansen verkoopt overigens nog veel meer bijzondere kazen.
Zeewierkaas bijvoorbeeld, blauwschimmelkaas, blauwgeaderde roomkaas, basilicumkaas en peper-mosterd kaas.
Zeer aan te bevelen is de morbier, met een laagje zout en as in het midden.
Daar kan je bijvoorbeeld een witte Jura-wijn bij drinken.
De winkel in Molenschot is op donderdagmiddag open van vier tot zes.
Op dinsdag staan ze op de markt in Breda, woensdag en vrijdag in Den Bosch en zaterdag in Tilburg.
Altijd vanaf negen uur.