Uiensoep met Friese nagelkaas 

 

Vorige maand toen er een Elfstedentocht dreigde, was ik in Friesland.
      Bij restaurant ‘t Havenhoofd in Stavoren werd een Friese uiensoep met Friese Nagelkaas geserveerd.
Dat was lekker.

Ik heb even geïnformeerd hoe dat gemaakt wordt en heb er een eigen tintje aan gegeven.
     
Zo kom ik tot het volgende lunchgerecht.

 

 

Voor vier personen gebruik je drie rooie uien en drie bosuitjes. In ringen snijden.
     
Een preitje; ook in ringen gesneden.
Ui en prei even roerbakken in olijfolie. Daarna nog vijf minuten laten sudderen.
     
Peper erbij en een theelepel paprikapoeder. Geen zout.

Dan groentebouillon toevoegen. Zo'n anderhalf tot 2 liter. Aan de kook brengen en nog even laten pruttelen.
     
Uitzetten en een paar uur tot rust laten komen .

Ondertussen ongeveer anderhalf ons nagelkaas raspen. Een beetje grof.
     
Zes eieren hard koken.

Soep opwarmen, maar niet laten koken.
     
In diepe borden serveren. Op ieder bord anderhalf ei; in helften gesneden.


Nagelkaas bevat kruidnagel en komijn.
     
Je kunt de soep intenser maken door bij ieder bord nog een half theelepeltje komijn- en karwijzaad toe te voegen.
Geen kruidnagel meer; dat wordt teveel!

De kaas -naar behoefte- erop.
     
Stokbrood of roggebrood erbij; eventueel kruidenboter

Een droge witte wijn (bijvoorbeeld Touraine of Riesling).

(In Friesland werd er een glaasje Beerenburg bij geserveerd).