‘Dag lief, fijn eiland’

 

Onno Blom, biograaf van Jan Wolkers, heeft het achterhaald. Op 31 mei 1969 schreef de auteur in zijn dagboek het volgende:

      ‘Om half vier op. De kast nog even schoongemaakt. Karina ligt nog te knorren. Om half vijf roep ik Karina. We drinken koffie. Het is echt vochtig weer. Zo vroeg is het gemeenschappelijk terrein weer in bezit genomen door vogels.

Tussen de schommels en draaimolen lopen kieviten en scholeksters. Vlakbij roept een koekoek. Meeuwen duiken in de ruimte tussen de huisjes. De laatste spulletjes nog even in de auto en dan rijden we langs de Randweg weg.

Voske miauwt heel hard in zijn mandje. Grote hazen op de weg die stram weglopen. Tortelduifjes. Zijn met een paar auto’s op de pont. De zon komt door. Als de pont wegvaart gaan we de salon in en eten twee oude broodjes. Daarna gaan we op het dek staan. De Hors in de mistige zon. Zo mooi. De Mokbaai. Het is onsterfelijk mooi. Het water is stil. Het spoor van de boot, het kielzog is kilometers te volgen. Je wordt er kil van. Tot vlak bij Den Helder zien we zelfs in dit mistige weer, Texel. Dag lief, fijn eiland’’.


Elf jaar later ging hij er definitief wonen. De liefde bleef. Hij ging er dood.
     
Vorige maand heb ik een paar stukjes geschreven over Texel.
Tot slot: Een rondje.


Den Burg

 

Oosterend

 

Oudeschild

 

 

Oudeschild (Haven)

 

Deze tekening is van etser Rolf Weijburg uit Utrecht.
      Hij maakte eind vorige eeuw een serie van 20 tekeningen over de Waddeneilanden. Dat gebeurde in opdracht van de Holland Amerika Lijn.
De werken hangen nu in de cabines van het cruiseschip Zaandam.
     
Dit is de haven van vissersplaats Oudeschild  

 
De Koog strand

 

 

Den Hoorn

 

 

De Cocksdorp Waddenzee

 

 

Den Burg Centrum

 

 

Oosterend

 

 

Oudeschild Haven

 

 

De Koog centrum

 

 

Den Hoorn De Hors

 


De Cocksdorp

 

 

 

Torens van Texel (Rolf Weijburg)