Van Kolk naar Hyppolytusbuurt

 

Voorstraten vind je vooral in dorpen en stadjes op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Maar ze zijn er ook in andere provincies.
      In België zijn er een paar net als in Zuid-Afrika. En er is er één op Sint Maarten in de Caraïben. 

De Voorstraat, die vaak van de haven -of de dijk- naar het centrum gaat, is vrijwel altijd de belangrijkste straat. De mooiste panden, de beste winkels, het -voormalige- raadhuis en ook een kerk.
      Aan de hand van oude ansichtkaarten en recente foto’s portretteer ik een aantal van die Voorstraten.

Hoe was het en hoe ziet het er nu uit.Delft Zuid-Holland

  

Dit is de Voorstraat van Delft in Zuid-Holland. Een voorname straat aan beide zijden van de delft (gracht). Er staan veel rijksmonumenten: heren- en patriciërshuizen. Weinig winkels. Een woon- en flaneerstraat met hier en daar horeca. Een paar bruggetjes maken de straat tot een eenheid.

   

Het is vrij rustig in de Delftse Voorstraat. Ooit was er een brouwerij (De gekroonde P) en een zeepfabriek (Bousquet). Daar zitten nu appartementen in.

Voormalige zeepfabriek
   

Bruggetje

           

Dit is hetzelfde bruggetje, maar gefotografeerd van de andere kant. Rechts een paar winkeltjes. Links voor de huizen is de Oude Jan, de oude kerk aan het Heilige Geestkerkhof.

   

Monumenten aan de delft

   

De Oude Jan

            

De oude kerk is alom zichtbaar. In die kerk liggen ondermeer Johannes Vermeer en Piet Hein begraven.
     
Aan de voet is café Oude Jan, waar ze een groot aantal tapbieren hebben. Ondermeer wisselend blond, een vaasje Brand pils, een vedett extra White en een bolleke De Koninck.

Delfts Blauw

    

Delft is Vermeer, is Willem van Oranje, is Delfts Blauw. In de souvenirwinkel kunnen de toeristen zich in een Nederlands ‘kostuum’ laten fotograferen.


Klik HIER voor alle Voorstraten; incl. de mooiste, kortste en langste