DE ANDERE KANT ( 3 )

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

Wel, dit zal niet gemakkelijk worden, de misverstanden staan in rijen van vier voor de deur… Als bekend voorbeeld noem ik de situatie waarin je iets ongunstigs naar voren brengt over de politiek van de staat Israël ten opzichte van de Palestijnen. Voordat men het weet komt de holocaust op de proppen.
      Zo dus ook als ik nu begin over pedofielen. Ik ben nog niet eens begonnen en ergens beginnen de haren al ten berge te rijzen. Begrip voor misdadigers etc. etc.
      Hoe is het zo gekomen, vraagt u zich misschien af. Door een volstrekt toeval kwam ik terecht in een documentaire op de Belgische televisie over de zogenaamde Seks Offenders in Los Angeles. Louis Theroux loopt mee in die stad met hen die moeten controleren of zij die zijn veroordeeld wegens seksueel geweld zich houden aan de hen opgelegde strafmaatregelen. Men is in de Verenigde Staten nogal rigoureus op dit vlak. Geweldplegers, fantasten, onaangepasten, zij met van de norm afwijkende voorkeuren: het maakt niet uit daar. Straffen en gebiedsverboden. En soms voor jaren. Pedofiel? Niet meer in de buurt van parken en scholen wonen bijvoorbeeld. Ook niet als je daar al jaren woonde. Opzouten.
      En daar was plotseling Amy Beck. Ongeveer dertig jaar, lerares. Zij had een seksuele verhouding aangeknoopt met een veertienjarige leerling; een half jaar of zoiets. Betrapt en voor het gerecht gebracht. Drie jaar huisarrest met enkelband, mocht geen contact meer hebben met haar eigen kinderen en het werd ook niet toegestaan dat ze foto’s van die kinderen in haar woning ophing. Wanhopig is nogal een zwak woord.
      Toen dacht ik dit, en het zal geen nieuwe gedachte zijn. God, is dit zo vreselijk wat zij gedaan heeft? Ik denk dat de grootste schade wordt aangericht door de reactie van de omgeving, maatschappij en justitie. Geweld daarentegen is in Amerika geen enkel probleem. Op straat niet en op de teevee niet. Maar seks lijkt wel een trauma.
      En: had zij zo moeten handelen? Ik denk dat het beter is van niet. Zulke verhoudingen kunnen schade bij een kind aanrichten, maar ook niet altijd, al wil men dat niet zien.
      Die hysterische reacties, in dit geval Amerikaanse reacties, lijken me buiten alle proporties. Waarom haar kinderen straffen met de maatregel dat ze hun moeder drie jaar niet mogen zien? Hoe moet dat ooit worden uitgelegd aan die kinderen. Je moeder was een slet?


Klik HIER voor alle Photosophieën