Monumenten langs de Vecht  

Voorstraten vind je vooral in dorpen en stadjes op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Maar ze zijn er ook in andere provincies.
      In België zijn er een paar net als in Zuid-Afrika. En er is er één op Sint Maarten in de Caraïben.

    
De Voorstraat, die vaak van de haven -of de dijk- naar het centrum gaat, is vrijwel altijd de belangrijkste straat. De mooiste panden, de beste winkels, het -voormalige- raadhuis en ook een kerk.

      Aan de hand van oude ansichtkaarten en recente foto’s portretteer ik een aantal van die Voorstraten.
Hoe was het en hoe ziet het er nu uit.

Vreeland Utrecht
Dit is de Voorstraat in Vreeland. Een mooi karakteristiek plaatsje aan de Vecht in Utrecht. Het bestaat dit jaar 750 jaar.
      Aan beide zijden van het water staan fraaie herenhuizen. Veel panden staan op de lijst van Rijksmonumentenzorg.
  
     

Soms kun je langs de oever van de rivier lopen. Maar vaker grenzen de voortuinen aan het water en hebben de bewoners hun eigen terras.

Doorzicht

   

Van Leerbrug

  

Beide oevers worden verbonden door de Van Leerbrug. Een dubbele ijzeren ophaalbrug, die nog altijd bediend wordt door een bruggewachter. Zijn huisje heet Tierelantijn De gemeente Stichtse Vecht waaronder Vreeland valt, heeft plannen om op de brug afstandsbediening in te voeren. Dat zou kostenbesparend zijn.
      De inwoners zijn hiertegen en hebben massaal een petitie ondertekend. Niet alleen de werkgelegenheid van de bruggewachter staat op het spel, maar de mensen vrezen ook (geluids-)overlast met elektrisch bediende bomen, extra verlichting en cameratoezicht.

Paaltjes

  

Je kunt met een personenauto de brug over, maar dan moet je je tussen twee paaltjes door wringen. Als het allemaal niet zo best lukt, komt de bruggewachter zijn huisje uit om aanwijzingen te geven.


Vechtzicht

   

Zicht vanaf de brug op Vecht en Voorstraat.


De Nederlanden

   

Restaurant De Nederlanden heeft één Michelinster. Het menu De Vecht is er voor € 67.50. Je krijgt dan variaties van lichtgerookte makreel, geroosterde dorade, geroosterde sukade en griesmeel.


Vreelandbrug

   

Aan het begin van de Voorstraat is de Vreelandbrug, een rijksmonument ontworpen door Willem Dudok. Hier gaat het doorgaande verkeer over.


Klik HIER voor alle Voorstraten; incl. de mooiste, kortste en langste