Van Historisch Museum tot Jumbo   

 

Voorstraten vind je vooral in dorpen en stadjes op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Maar ze zijn er ook in andere provincies. In België zijn er een paar net als in Zuid-Afrika. En er is er één op Sint Maarten in de Caraïben.  
      De Voorstraat, die vaak van de haven -of de dijk- naar het centrum gaat, is vrijwel altijd de belangrijkste straat. De mooiste panden, de beste winkels, het -voormalige- raadhuis en ook een kerk.
      Aan de hand van oude ansichtkaarten en recente foto’s portretteer ik een aantal van die Voorstraten.
Hoe was het en hoe ziet het er nu uit.

 

 

 

Hedel Bommelerwaard

Dit is de Voorstraat in Hedel. Een plaatsje in de Gelderse Bommelerwaard. De foto is gemaakt in de Eerste Wereldoorlog, want de mannen op de foto zijn gemobiliseerd.
      Ziekenverblijf staat er op het gebouw en boven de deur: Bureau.
Omdat er zoveel mannen tussen de 20 en 29 jaar gemobiliseerd waren, was er een tekort aan kazernes.

Voormalig raadhuis
  
Er is vrijwel niets over van de oude Voorstraat. In april 1945 werd zo’n 90% van alle huizen, boerderijen, kantoren, kerken en bruggen vernield tijdens de Slag van Hedel waarbij ondermeer de Prinses Irenebrigade het lootje moest leggen
      Eén van de weinige overgebleven gebouwen is het voormalig raadhuis, dat dienst deed van 1883 tot 1968. Het is nu een Historisch Museum, dat op zaterdagochtend open is.

Winkelcentrum
  
Na de oorlog kwamen er natuurlijk nieuwe panden in de Voorstraat. In het midden kwam een pleintje met een winkelcentrum (waaronder een Jumbo).  
      Op het plein: een carillon. Op de achtergrond de R.K. kerk, die in 1949 gebouwd werd.

Pand achter boom

  
Op de hoek van de Voorstraat en de Korenstrat staat achter een monumentale boom dit pand. Het lijkt een heel klein beetje op het pand op de oude foto. Maar de plaatselijke drogist die hier geboren is, kent het pand niet en weet ook niet waar het gestaan heeft.

Veul worst

  
Iets eten en drinken kan bij etablissement de Zwaan. Er is ondermeer stamppot met ‘veul worst’.

Klik HIER voor alle Voorstraten; incl. de mooiste, kortste en langste