DOKTER, IK BEN SCHIJNZWANGER

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

Nu moet het eindelijk maar eens afgelopen zijn dacht ik, toen ik zijn verbijsterd gezicht zag. Want wat was het geval? Onze hond, teefje en twee jaar, hebben we steeds een vier maandelijkse injectie laten geven, opdat zij niet loops wordt. Hier in die kleine dorpsgemeenschap met al die straathonden, te hard rijdende brommers, leek ons dat geen goed idee. Bovendien zijn wij al wat ouder.
      Dat ging allemaal goed totdat de natuur ingreep. Ze werd schijnzwanger… Tepels met wat melk erin, weinig eten en veel slapen. We moesten dus naar de dokter. Maar de Hongaarse taal kwam weer eens stevig om de hoek kijken. Woordenboek, oefenen. Dan hond in auto en naar verderop. Hond wil bij aankomst met geen mogelijkheid uit de auto; hij voelt aankomen wat er staat te gebeuren. Ik alleen naar die dierenarts.
      In zijn spreekkamer kom ik met de Hongaarse zin. Vayok hamis terhessék. Verkeerd onthouden. Ik ben schijnzwanger zeg ik doodleuk. Algemene verwarring. Er komen pillen mee en thuisgekomen kan ik alleen maar aan taal denken. We zijn nu vijftien jaar hier en blijven hangen in onze kromtaal, dat kan toch niet zo verder. Is het eenmaal zover gekomen dan moet ik mijn zoon bellen, die leeft in de IT-wereld. Is hier geen oplossing voor, vraag ik hem.
      Hij adviseert om naar een reclame te kijken die de oplossing zou bieden.

We zien een prachtige dame alleen aan tafel in een Chinees restaurant in Peking. Ze wil Peking eend. Hoe komt ze daar toch op, denk ik meteen. De ober begrijpt er geen zak van en ja hoor, de dame haalt uit haar tas een smartphone, spreekt in het Nederlands tegen haar loverphone. Deze laatste praat nu tegen de ober en alles komt op zijn eendenpootjes.

   

Nu weet ik wel dat het er in de reclame allemaal smooth toegaat en dat de werkelijkheid er anders uit ziet. Eenmaal in het restaurant in Peking is de smartphone niet goed opgeladen, de bril ligt nog in de auto en de ober heeft geen zin. Die dingen. Maar toch, ik ga stappen ondernemen.
      We komen terecht bij GOOGLE TRANSLATE. Die app kan van alles vertalen in wel tachtig talen. En rap! Na wat oefenen in het bedienen probeer ik het allemaal uit op onze Hongaarse werkster. Ik spreek in : WAT BENT U TOCH EEN AARDIGE VROUW. In beeld komt mijn tekst in het Nederlands: WAT BENT U EEN AARDIGE VROUW OP DE TOCHT. Probeer dit weg te drukken, maar nee hoor, de Hongaarse vertaling wordt door het ding uitgesproken. De werkster doet de deur dicht. Denkt U dat ik ooit nog naar Peking ga? Het antwoord is ja, maar dan wel schijnzwanger.

 

Klik HIER voor alle Photosophieën