ETNISCH GEZUIVERDE RODE POON

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

Zeevis is in Hongarije een apart hoofdstuk in het boek der geschiedkundige verwikkelingen. Voor 1920 was Hongarije een veel groter land dan nu, maar het verdrag van Trianon maakte daar na de eerste wereldoorlog een drastisch einde aan.
      Grote delen van het huidige Slowakije, Roemenië en Kroatië, die toen tot het grondgebied van Hongarije hoorden werden van dit land afgenomen. Hongarije lag dus ook niet langer aan zee.
      We zijn nu ongeveer vijfentachtig jaar verder en de gevolgen zijn nog altijd merkbaar. Ressentimenten, verlangens naar vroeger, haat tegen de Roemenen, taalachterstanden, niet meer naar zee dan maar naar het Balatonmeer, het is maar een greep.
      Wij, die hier al bijna vijftien jaar wonen en afkomstig uit Nederland Aan Zee, moeten voor onze zeevis naar Kroatië. Op sommige spaarzame plaatsen in buitenlandse supermarkten te Hongarije is wel zeevis te koop, maar heel vaak diepgevroren. Dus naar een visboer in Kroatië, vanuit ons dorp in een klein uur te bereiken. Een visboer die aan alle eisen van het vak voldoet. Hij opent voor ons de bekken, laat de ogen zien, weegt ze af en schept ze met flink wat ijs in een plastic tas.
      De laatste keer had hij naast zeepaling en dorada’s ook rode poon. Die maak je schoon met een schaar, vooral de vinnen eraf, in korrelig meel gewenteld en kort gebakken. Trianon of niet, het is even doorzetten. Etnisch gezuiverde rode poon, het is me wat.


Klik HIER voor alle Photosophieën