Van Cruiseschip naar Courthouse

Voorstraten vind je vooral in dorpen en stadjes op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Maar ze zijn er ook in andere provincies.
      In België zijn er een paar; net als in Zuid-Afrika. En er is er één op Sint Maarten in de Caraïben..   
      De Voorstraat, die vaak van de haven -of de dijk- naar het centrum gaat, is vrijwel altijd de belangrijkste straat. 
      De mooiste panden, de beste winkels, het -voormalige- raadhuis en ook een kerk.
      Aan de hand van oude ansichtkaarten en recente foto’s portretteer ik een aantal van die Voorstraten.
      Hoe was het en hoe ziet het er nu uit.


Philipsburg Sint Maarten
         

Dit is de Voorstraat in Philipsburg op het bovenwindse eiland Sint Maarten in de Caraïben. Een vijftigerjaren kiekje. Alles straalt een weldadige rust uit. De mensen zitten wat, ze staan met de handen in de zak, ze kuieren en hebben allen iets op het hoofd tegen de felle zon. Het is loom.De corruptie is verscholen achter muren. Dit zijn de tropen.

           

De situatie nu. De Voorstraat is het centrum van een modern toeristisch oord. Er zijn belastingvrije winkels, die drommen toeristen trekken. Vooral Amerikanen die het eiland per cruiseschip aandoen. Er zijn casino’s, juweliers, souvenirwinkels en zaken in electronica. Cafe’s en restaurants volop.
(Ik had het op mijn lijstje staan om te bezoeken, maar daar zie ik na deze opsomming van af).
      Voor levensmiddelen en andere spullen kunnen de mensen terecht in de Achterstraat of op de Markt. In de straat zijn een RK-kerk en een Methodistenkerk. Meest in het oog springend is het Courthouse, ooit een gemeentehuis, rechtbank en politiebureau.

Staatsbezoek

             

Op 25 oktober 1955 bracht koningin Juliana een bezoek aan Sint Maarten. Ze liep toen door de Voorstraat. En dat trok tienduizenden belangstellenden. Nooit eerder was het er zo druk. Het vliegveld, dat overigens voor veel overlast zorgt, heet tegenwoordig Prinses Juliana Airport.

Courthouse

Twee landen
Sint Maarten bestaat uit een Nederlands en een Frans deel. Marigot, de hoofdstd van Saint Martin, is een stil dorp vergeleken met Philipsburg.
En die quizvraag kunt u nu ook beantwoorden.
      Aan welke drie landen grenst Nederland?

 

Klik HIER voor alle Voorstraten; incl. de mooiste, kortste en langste