Van de Dijkslop naar de Mannetjes

Voorstraten vind je vooral in dorpen en stadjes op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Maar ze zijn er ook in andere provincies.
      De Voorstraat, die vaak van de haven -of de dijk- naar het centrum gaat, is vrijwel altijd de belangrijkste straat. 
      De mooiste panden, de beste winkels, het -voormalige- raadhuis en ook een kerk.
      Aan de hand van oude ansichtkaarten en recente foto’s portretteer ik een aantal van die Voorstraten.
      Hoe was het en hoe ziet het er nu uit.

Spijkenisse Voorne-Putten

Dit is de Voorstraat in Spijkenisse op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten. De foto is eind negentiende eeuw gemaakt, toen Spijkenisse nog een klein dorpje was. Mannen met bolhoeden en vrouwen met kapjes zijn massaal opgetrommeld.

De straat bestond voornamelijk uit simpele kleine huizen.

De Voorstraat is erg veranderd. Veel panden zijn gesloopt; er is druk gerestaureerd. Er werden veel winkels gevestigd, die deels ook weer verdwenen toen Spijkenisse na de tweede wereldoorlog van een dorp van 2500 inwoners in enkele tientallen jaren uitgroeide tot een stad van bijna 75.000 inwoners. Er kwamen verderop in het centrum overdekte winkelcentra en passages met de bekende warenhuizen.
      Hoewel de gemeente er alles aan deed om de Voorstraat leefbaar te houden is dat volgens mij niet zo best gelukt. Het is er stil. Een aantal panden staat leeg. Van het oude centrum is vrijwel niets over.


Tabakshop


’t Sfeertje

Kerkgebouw


Hartelijk welkom
 


ZelfbedieningAquarel

 

 

De scene op deze aquarel van A.Boxel speelt zich af op de hoek Voorstraat-Noordeinde.
      Volgens een mevrouw die hier woont, zat kruidenier Van Herp in het pand rechts met de zonwering.
In het huis op de hoek zat een visboer. De panden bestaan niet meer. Op die plek bevindt zich nu restaurant De Krom, de naam van het kruispunt.Mannetjes op de Krom


Van oudsher was de Krom een trefpunt van mannen op wat hogere leeftijd. Het beeld werd in 1995 onthuld en is gemaakt door Bert Kieviet.

Oud Gemeentehuis


Vlakbij de Krom op het Noordeinde staat het voormalig gemeentehuis. Spijkenisse was tot 1 januari van dit jaar een zelfstandige gemeente. Sinds zeer kort vormt het samen met Bernisse de gemeente Nissewaard.    


Klik HIER voor alle Voorstraten; incl. de mooiste, kortste en langste