Pure druivenalcohol van Cyprus

Sodap Ltd is een beroemd wijnhuis op Cyprus. Er worden mooie rode en witte wijnen gemaakt, maar het meest vermaard is het huis om zijn Commandaria. Dat is een zoete amberkleurige dessertwijn met een opmerkelijk hoog alcoholpercentage: 15%. Een wijn die al beschreven werd in 800 voor Christus. Sodap staat zich erop voor dat het producent is van de oudste wijn ter wereld, die nog gemaakt wordt. Er zijn speciale zongedroogde druiven voor nodig: Xynisteri en Mavro.
      Sinds een aantal jaren is het een door de E.U. beschermde wijn, die alleen die naam mag dragen als het gemaakt wordt van druiven uit veertien dorpen aan de voet van het Troodos gebergte. 

   
Maar er is iets bijzonders aan de hand. Na het fermentatie-proces is de wijn lang niet altijd de vereiste 15%. Er wordt dan pure alcohol van druiven aan toegevoegd. En ook die alcohol wordt in het bedrijf zelf gemaakt. Ik was in 1996 op Cyprus. In Limasol, de plaats waar Sodap gevestigd is, kocht ik dit flesje pure alcohol van 96%.

 

      Let even op deze dop, want dat is een politiek statement. We zien hier het hele eiland Cyprus. Zonder grens. En dat terwijl het eiland al sinds 1983 verdeeld is in een Grieks- en Turks Cypriotisch deel. DE laatste ‘’MUUR” van Europa.

      Limasol ligt in het Griekse deel. Dat is ook aangesloten bij de Europese Unie. Het noordelijk deel is bezet door Turkije.  De bevolking heeft de kans gekregen om zich bij de E.U. aan te sluiten, maar dat hebben ze afgewezen.  
      Het flesje wordt bijgezet in het museum van het voormalige VPRO radioprogramma Ongehoord. Eindredacteur Ton van der Graaf eiste namelijk, dat een ieder die meewerkte aan dit programma een souvenir meenam.   

Museum Ongehoord

 

Museum Ongehoord dependance

 

 

Klik HIER voor alle museumstukken