VRIENDEN

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije) 

Familie overkomt je, vrienden kies je. Zo eenvoudig is het. Ik zal een stel vrienden aan U voorstellen.

Lieve mensen, dat zeker, maar wat apart als je het heel compact uitdrukt. En indien wat langer: veel improvisatie en onverwachtheid.
      Kijk nu toch eens weer! We kochten samen met hen een vakantiehuis in
Hongarije, nu ongeveer vijftien jaar geleden. Bij de eerste vakantie ging het al mis. Door onze schuld. Wij wilden nooit meer terug naar Nederland en de eisen die je aan een vakantiehuis stelt zijn echt andere dan die er zijn voor permanente bewoning. De kwestie werd financieel opgelost en de vriendschap bleef. Maar ook de improvisatie nam niet af. Als we wel eens bij hen in Nederland logeerden was er steevast wat. Wc-papier op, dan maar aan de koffiefilters. En ook omgekeerd.
      Dit jaar was het goed raak. Jan en Nanda zouden na de kerst naar ons in Hongarije komen. Vierde kerstdag of zoiets. Met de auto en met een hond. Ik belde hen op en drukte hen op het hart vooral winterbanden te nemen; men komt Oostenrijk niet door met zomerbanden. Ze zouden wel zien.
        

Sneeuw in Neurenberg; Foto N.Tulner

De dag van aankomst brak aan. Telefoon. Nanda: we hebben problemen in Neurenberg. Ik: jullie zullen niet de eersten zijn in deze stad vol geschiedenis. Nanda: we zijn van de weg gehaald. Alcoholtest. Jan. Te veel. En ook nog, de banden zijn afgekeurd. We wachten op een tweede test en we moeten ergens banden bestellen. We komen één of twee kerstdagen later.
      Twee dagen later. Telefoon. Nanda: de bestelde banden zijn niet aangekomen. We hebben besloten terug naar huis te gaan. We maken er een wintertrip van, ik dacht zelf aan terug over Fulda. Ik: ik zal voor je kijken wat daar te doen is op het internet.
      Het internet bracht prima informatie! De Duitse stad waar je de goedkoopste banden kon gaan kopen, verder natuurlijk kathedralen en worstimbissen. Meteen doorgeflutst naar vriendin Nanda. Maar die zaten al in Aken, op weg naar Friesland. Daar aangekomen bleek dat ze al jaren hun afvoer niet hadden aangesloten op de aanwezige riolering, maar op een oude beerput. De inhoud van de beerput was begonnen in hun tuin te stromen.
      Het kon niet anders, ik besloot hen een brief te sturen van de Franse organisatie die jaarlijks de race Parijs-Dakar opzet.

ORGANISATION PARIS-DAKAR  VSOP

BOULEVARD DES ANGLAIS 2015

NICE

LA FRANCE

Cher msr. et mme. van Friesland

traduction en Hollandais de nos part

Geachte heer en mevrouw

Hierbij berichten wij U dat U met onmiddellijke ingang bent uitgeschreven als deelnemer aan de jaarlijkse race van Parijs naar Dakar. Onze jury heeft besloten om U de redenen hiervan mee te delen.

  1. De Heer van Friesland kan niet parkeren. Een foto die wij hebben ontvangen toont dat hij zijn geparkeerde auto in Utrecht alleen kon verlaten via het rechterrijraam.
            
  2. Mevrouw of juffrouw Tulner ondernam een reis met een vriend van haar van Hongarije naar Oostenrijk. Haar dashboard toonde een waarschuwingslicht dat de airbag ieder ogenblik kon ontploffen. Het was een eerste paasdag en mevrouw of juffrouw Tulner besefte dat de garages dan dicht zijn en besloot gewoon door te rijden. Zij zag niet de doodsangst in de ogen van haar vriend. Doodleuk ( la plaisir de la morte) bestelde zij twee kamers in het hotel te Oostenrijk, haar vriend met een fles alleen latend.
  3. De heer van Friesland verscheen in april van dit jaar aan de start ZONDER GASPEDAAL.
  4. Op weg naar een wintersportgebied werd hij dit jaar aangetroffen zonder winterbanden en ook nog met een slok op.
  5. Uit onze gegevens blijkt dat U in POPPENWIER schijnt te wonen. Dit wekt in de Franstalige landen de lachlust op. Poupee de Cire begrijpt U!

U begrijpt dat dit voor U vervelend is, maar er is een herkansing. Indien U tussen nu en drie jaar een paar maanden tussen de Bedoeïenen gaat leven en uitdrukkingen als LEKKA MEKKA achterwege laat bestaat er de mogelijkheid dat U weer wordt ingeschreven.

BON ANNEE


Klik HIER voor alle Photosophieën